Gyanúsítottként is gátlástalanul lapátolja az EU-s pénzeket a román közélet egyik legvisszataszítóbb figurája

Emlékszünk még a caracali gyilkosságokból politikai tőkét kovácsoló Alexandru Cumpănașura? Nem lett belőle államelnök, és egy eljárás is folyamatban van ellene, de nem fordult el tőle a szerencse.

Hirdetés

Kevés tenyérbemászóbb alakja van a romániai közéletnek, mint Alexandru Cumpănașu, pedig elég nagy a konkurencia. Magyarellenessége, a caracali gyilkosságok miatti állandó szereplése – unokahúgának hazudta az egyik megölt lányt, pedig csak nagyon távoli rokona –, majd az a gátlástalanság, amivel a tragédiából államfőjelölti kampányt épített fel, nem tette túl rokonszenvessé számunkra.

Aztán jöttek a leleplezések, melyek tanúsága szerint a diplomájáról is hazudó „civil szakember” hosszú éveken keresztül ott sündörgött, ahol a legnagyobb közpénzeket lehet lenyúlni, így vált olyan gazdaggá, hogy még Klaus Iohannis államfőt is lekörözi a házai számával. Ráadásul bűnvádi eljárás is folyamatban van ellene, mert az egyik EU-s pályázatnál hazudott a végzettségéről.

Mindezek fényében nehezen érthető meg, hogyan nyerhet továbbra is EU-s pénzeken alapuló pályázatokat. Legutóbb szoftverlicencek, hardver-infrastruktúra és személyzeti képzések nyújtotta szolgáltatással célozta meg az alexandriai önkormányzat egyik kiírását, egy 4 millió lejes szerződéssel gazdagodva. Az önkormányzat arra kapta a pénzt, hogy optimalizálja a városháza informatikai rendszerének működését, leegyszerűsítve a ügyfélszolgálatot. Mivel csak Cumpănașu egyesülete pályázott, elnyerte a megbízatást.

Az ellene zajló eljárásban még nem született ítélet, de meglehet, hogy az sem tántorítaná el attól, hogy minden lehetőséget megragadjon a pénzszerzésre.

Hirdetés