Gondolta volna, hogy az elítéltek egész jól jövedelmeznek az államnak?

Már ha dolgoznak.

Hirdetés

Szép összegeket hoznak az államkasszának az elítéltek. Mármint akkor, hogyha dolgoznak.

Jelen állás szerint a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyek olyan egyharmada végez valamilyen munkát – a hatályos törvények értelmében ugyanis egyetlen elítélt sem kötelezhető munkára.

(A büntetés-végrehajtási parancsnokság egyébként meglepően pontos és naprakész adatokat szolgáltat: honlapján megnézhető, hogy az adott napon éppen hányan ülnek börtönben. Hétfőn például 20587 személy büszkélkedhetett ezzel a kétes dicsőséggel).

A bezárásuk után megvizsgálják őket, hogy milyen munka végzésére lennének alkalmasak, de csupán azok űznek valamilyen pénzkereső foglalkozást, akik akarnak.

A többiek meg élvezik az adófizetők jóvoltából biztosított vendégszeretetet – viszont egy vasat sem keresnek.

Merthogy a rabmunkát meg is fizetik, ami mind az elítélteknek, mind az állam által működtetett büntetés-végrehajtási rendszernek jó biznisz.

A kereset ugyanis megoszlik: a pénz 60 százalékát az Országos Büntetés-végrehajtási Igazgatóság (ANP) kapja, 40 százalékát pedig az elítélt.

Az elítélteket a büntetés-végrehajtási hatóság gyakorlatilag bérbe adja: építkezésekre, mezőgazdasági és erdészeti munkákra, hulladékbegyűjtésre, fa- és fémfeldolgozásra, bútorkészítésre, épületek és zöldterületek karbantartására, papírból és műanyagból készülő eszközök, elektromos berendezések gépkocsik alkatrészeinek gyártására vagy lábbelik készítésére ajánlják őket.

Hirdetés

Számos börtön saját műhelyekkel is rendelkezik.

A felmérések szerint az ANP csak tavaly több mint 16 millió euróhoz jutott a rabok munkája révén, tarthatott meg, a maradékot pedig a dolgozó rabok kapták.

A lista élén a temesvári börtön áll, amely tavaly közel kétmillió eurót „keresett” – és ebben már nincs benne az elítélteknek kifizetett pénz.

Igaz, nem minden börtön működik ilyen jól: a galaci intézmény csupán 1500 euróhoz jutott ilyen módon – ráadásul úgy, hogy közel 500 elítéltnek ad ideiglenesen otthont.

Nem gondoltuk volna, hogy a Bánság még a börtönmunka-kultúrában is az élen áll.

Hirdetés