Fűtéskrízis: a kormány még csak keresgéli a megoldást a távhőszolgáltatók égető problémáira

Sürgős lenne, mert több város is Temesvár sorsára juthat, ahol már csak ideiglenes megoldásokkal, ideig-óráig tudják biztosítani a fűtést.

Hirdetés

Közeleg a tél – egy friss előrejelzés szerint két hét múlva akár le is havazhat több erdélyi megyében –, a távhőszolgáltatóval rendelkező nagyvárosok pedig eddig soha nem tapasztalt pénzügyi gondokkal küszködnek az energiaválság miatt.

A kormány segíteni próbál, csak még nem tudja, hogyan:

Florin Cîțu megbízott miniszterelnök hétfőn csak annyit tudott mondani, az állam részben át fogja vállalni a távfűtés költségeit az önkormányzatoktól, de csak a hőenergia előállítását támogatja valamilyen formában, a tartozásokba és a büntetőkamatokba nem hajlandó bepótolni. Azon túl, hogy a pénzt a kormány tartalékalapjából fogják összekaparni,

Florin Cîțu semmi konkrétumot nem tudott mondani

sem arról, hogy mikor, sem arról, hogy a pénzt milyen támogatási rendszer alapján fogják kiosztani.

Eközben Temesváron – ahol, mint ismeretes, az ország második legnagyobb távhőszolgáltatója múlt kedden leállt, miután a felhalmozott adósságok miatt a gázszolgáltatók leléptek –, újabb ideiglenes megoldást találtak. Az önkormányzat múlt csütörtökön kötött szerződést egy másik szolgáltatóval, aztán pár napig volt, ahogy volt, de hétfőn lejárt a szerződés, így ismét elő kellett kaparni valami pénzt.

Hirdetés

Végül csütörtökig állapodtak meg az új szolgáltatóval – ennyi pénz áll most rendelkezésre –, de ahhoz, hogy november végéig megoldják a fűtésproblémát, még legalább 30 millió lejre lenne szükség. Dominic Fritz polgármester úgy tudja,

legalább 20 városi távhőszolgáltató működése került veszélybe,

és bármelyik percen a temesváriak sorsára juthatnak, ha az állam nem talál hatékony megoldást a támogatásukra.

Hirdetés