Fura dolgok történnek a vendégmunkás-járatok körül Kolozsváron

Leállították, majd váratlanul engedélyezték a német chartereket.

Hirdetés

Miután csütörtökön robbant a bomba, hogy a kolozsvári reptéren kétezer, németországi idénymunkára igyekvő ember tolongott, hogy felszálljon a tizenkét charter-gép valamelyikére, miután a hatóságok egész nap egymásnak ellentmondó lépéseket tettek az ügyben, miután kiderült, hogy a rendőrség és az ügyészség is vizsgálatot indított az ügyben, pénteken folytatódott a – látszólag – érthetetlen intézkedések sorozata.

Délelőtt még a Kolozs megyei rendőrség és Mircea Abrudan prefektus azt jelentette be, hogy szó sem lehet a pénteki hat németországi charter-járat felszállásáról, a csütörtöki reptéri csődület után. Csütörtökön Ludovic Orban miniszterelnök is azt mondta a kormányülésen, miután értesült az incidensről, hogy a kolozsvári repteret lezárni, az igazgatót pedig meneszteni kell.

Péntek délre azonban 180 fokos fordulatot vettek a dolgok. Abrudan prefektus azt mondta: a nap folyamán mégis felszáll mint a hat gép, miután a hatóságok minden szükséges lépést megtettek, hogy ez megtörténhessen. A harcias reakciója után maga Ludovic Orban adta meg az alaphangot még csütörtök este a televízióban, azt mondta, hogy semmilyen törvényes eszközzel nem lehet megakadályozni, hogy a külföldön munkát vállaló román állampolgárok elutazzanak. A kormányfő szerint 80-90 ezer ember távozhat külföldre dolgozni a következő időszakban.

Eközben Iaşiban töröltek két charter-járatot, amelyek összesen 350 munkást szállítottak volna Németországba. Ezt Cătălin Bulgariu reptérigazgató jelentette be, aki csendőri segítséget is kért, hogy rendet tartsanak az összegyűlt emberek között.

A híradások szerint Szebenből is indul pénteken két gép Németországba, közel háromszáz idénymunkással a fedélzetén, miután csütörtökön egy gép repült Düsseldorfba mintegy 90 munkással.

Hirdetés

Lezárt Suceavai megyei településről jöttek csütörtökön a kolozsvári reptérre

Közben kiderült, hogy csütörtökön egy csoport olyan személy is elutazott a kolozsvári repülőtérről, aki egy karantén alá helyezett, tehát hatóságilag lezárt településről, Pătrăuţiból érkezett. A falu Suceava mellett fekszik, a karanténzónában. A térséget a koronavírusos fertőzöttek kiugróan magas száma miatt zárták le tíz napja, Suceava város és környéke az ország legfertőzöttebb térsége.

A csoportnak a helybéli polgármesteri hivatal állított ki igazolást arról, hogy a személyek nincsenek karanténban vagy otthoni elkülönítésben. Ezzel csak az a baj – és a Suceava megyei katasztrófavédelem meg is erősítette –, hogy a polgármesteri hivatalok nem jogosultak arra, hogy felmentést adjanak a katonai rendeletek rendelkezései alól. Az ügyben vizsgálat indult.

Hirdetés