Felmérés: az embereket már nem a járvány aggasztja, hanem a háború

A többség szerint a koronavírus-járvány idén lecseng.

Hirdetés

Két évvel az új koronavírus romániai megjelenését követően az ország polgárainak jó része már nem igazán aggódik a járvány miatt – derül ki az IRES közvélemény-kutató felméréséből.

A felmérés szerint a válaszadók 36 százaléka egyáltalán nem tartja már aggasztónak a járványt, további 20 százalék pedig úgy válaszolt: inkább nem aggódik a járvány miatt.

13 százaléknyian nagyon aggódnak, míg 29 százalék meglehetősen aggasztónak tartja a helyzetet.

A kevésbé aggódók között többségben vannak a fiatalok, a 36 és 50 év közöttiek, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, míg az nők körében többen mondták azt, hogy aggódnak.

A válaszadók pontosan fele, 50 százalék mondta azt, hogy szerinte idén véget ér a járvány,

12 százalék szerint csak jövőre, 10 százalék szerint 5 éven belül, 19 százalék szerint viszont soha nem ér véget.

Egy új járvány kitörését 22 százalék tartja nagyon valószínűnek, 27 százalék elég valószínűnek, 8 százalék eléggé valószínűnek, 40 százalék viszont azt mondja, nagyon valószínűtlen egy új járvány a közeljövőben.

Hirdetés

A járvány helyét a háború vette át: 61 százalék mondta azt, hogy egy, a térségben kitörő háború aggasztja jobban, és csupán 24, hogy egy új járvány. 12 százaléknyian vannak azok, akiket egyik sem aggaszt.

Az emberek 46 százaléka azt mondta,

a járvány rossz irányú változásokat hozott az életükben.

Egyébként a tegnapi adatok továbbra is azt mutatják, hogy kifelé tartunk a járvány ötödik hullámából: egy nap alatt csupán 4247 új fertőzöttet találtak. Ez jóval kevesebb, mint a szombati 7191, és a múlt vasárnapi 7697-hez képest is jelzi a csökkenő trendet.

A halottak száma ugyanakkor továbbra is viszonylag magas, még nem is érte el a százat. 24 óra alatt 56-an haltak meg a fertőzés szövődményeiben, három esetben pedig mostanra vált hivatalossá, hogy a halál a koronavírus-fertőzéshez köthető.

Az intenzív osztályokon 946 súlyos állapotban levő fertőzöttet ápoltak, 30-cal kevesebbet, mint előző nap – ez kiemelten fontos adat, mivel a kormány ahhoz köti az első lazításokat – például az utcai maszkviselés eltörlését –, hogy 900 alá csökkenjen az intenzív osztályon ápoltak száma.

Hirdetés