Fél évvel a második dózis után is megvéd a koronától az oltás

Nem fogja elhinni, de a tudományos tények szerint az oltás valóban működik.

Hirdetés

A MedLife magánklinika-hálózat már a járvány kezdete óta tanulmányokat készít Romániában a vírushelyzet tekintetében. A most közzétett eredményeik pedig igencsak megnyugtatóak a beoltottak számára, kiderült ugyanis, hogy fél évvel a második dózis beadását követően a vizsgált oltás (Pfizer) még mindig hatékonyan véd a koronavírus ellen.

Igaz ugyan, hogy az antitestszint az oltás utáni hónapokban jelentősen csökkent – a második dózis után 3 hónappal átlagosan 69, míg a 6. hónapra 79%-kal –, a tesztalanyok zöménél azonban így is jóval a referenciaérték (80 AU/ml – e fölött a védettség igazolható) fölött maradt az antitestszám.

Vagyis a beoltottak fél év múlva is biztonságban vannak, ha el is kapják a fertőzést, az immunrendszerük az oltásnak köszönhetően „emlékszik” a betolakodóra, azonnal fel tudja venni vele a harcot, így a betegség súlyos formái aligha alakulnak ki az alanynál.

Természetesen azok, akik átestek a betegségen, majd be is oltatták magukat, jóval nagyobb antitestszinttel rendelkeznek, mint a csak oltáson átesettek, de utóbbi kategóriának sincs oka panaszra.

A MedLife munkatársai hangsúlyozzák, hogy megfigyeléseik alapjáén tehát még mindig az oltakozás és a maszkviselés jelentik a leghatékonyabb fegyvert a vírus ellen, és a most kezdődő 4. hullám mérséklésében is ezeknek lehet(ne) nagy szerepük.

Hirdetés