Ezért nem kell félni az oltástól: a beoltottak elenyésző hányada fertőződött meg koronavírussal

Ezt mutatják az oltási kampány kezdete óta vezetett statisztikák.

Hirdetés

A koronavírus elleni oltások hatékonyságát igazoló felmérést tett közzé csütörtökön az országos Közegészségügyi Intézet (INSP), amely azt mutatja, hogy az oltási kampány kezdete óta csupán a beoltottak minimális hányadának szervezetében mutatták ki a koronavírust.

A kimutatás szerint, amely az oltási kampány kezdetétől, december 27-étől április 25-éig összegzi az adatokat,

csupán a vakcina első adagjával beoltottak 0,7 százalékának a szervezetében mutatták ki a kórokozót,

ami számszerűsítve 21 316 embert jelent.

Jóval kisebb viszont az arány, ha a már mindkét oltást megkapottakat nézzük: esetükben 0,2 százalékos ez az arány, ami 3862 személyt jelent.

Hogy a nagyságrendeket érzékeltessük: mostanáig 1,3 millióan kapták meg az első adagot, míg 1,8 millióan vannak azok, akiket már a második dózissal is beoltottak.

Ezekhez kell mérni a fenti számadatokat.

A felmérésből az is kiderül, hogy azok közül, akiknek a szervezetében az első dózis beadása után mutatták ki a kórokozót, 349-en haltak meg, ami 1,6 százalékos arány.

A második dózis utáni elhalálozások száma 57, ami 1,5 százalékos arány.

Viszont az egészségügyi hatóság azt is jelzi, hogy senki sem az oltás miatt hunyt el.

A statisztikából az is kiderül, hogy azok közül, akiknek az első dózis beadása után mutatták ki a szervezetében a vírust, 26,9 százalék esetében ez az oltás utáni első 7 napban történt, 38,4 százalék esetében a 8.-14. napon belül, 21,7 százalék esetében pedig 1 5.-21. napon belül igazolták a fertőzés tényét.

Hirdetés

A második dózis kapcsán ezek az arányok 29,7, 12,1 illetve 5,8 – miközben érdekesség, hogy 47,3 százalékuk esetében a második oltás után több mint 28 nappal mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az oltás ugyan nem véd meg 100 százalékosan attól, hogy valaki elkapja a vírust, ahhoz viszont hatalmas mértékben hozzájárul, hogy a betegség kórházi kezelést igénylő súlyos formáit, főleg pedig a halálos fertőzést elkerülje.

Erről mesélt az az orvos is, akinek a szervezetében azt követően két hónappal mutatták ki a koronavírust, hogy megkapta az oltást.

Mint írta, fejfájást érzett, ízeket viszont nem, ezért elvégzett egy gyorstesztet, ami pozitív lett.

Ennek nyomán 14 napos házi karanténba vonult, de a harmadik nap után a tünetek már el is múltak, egy hét múlva pedig már negatív tesztet produkált.

Vagyis aki még nem tette meg, nyugodtan beoltathatja magát a saját és a közösség egészsége érdekében.

Hirdetés