Ez már komikus: mintha szándékosan szívatnák a román turistákat a görög hatóságok

A múltkor délben kezdődött a nap a görögöknél, most reggeli hatra ütemezték az új szabályok bevezetését, mégis éjfél lett belőle.

Hirdetés

Kereken egy hónappal ezelőtt nyitotta meg Görögország újra a határait a turisták előtt, akkor éppen azzal volt a baj, hogy a logika törvényei szerint éjfélkor kellett volna életbe lépnie a korlátozás feloldásának, ehelyett ez másnap délben történt meg. Így aki időben elindult, hogy mihamarabb odaérjen a nyaralási úticéljához, kellemetlen meglepetésben részesült, mivel hosszú órákat kellett várakoznia, míg átengedték a határon.

Az azóta eltelt időszakban sokan megbánták, hogy Görögországba szerveztek nyaralást – nem mintha olyan sok más opció lenne külföldön –, hiszen szinte állandóvá vált a több kilométeres kocsisor a szigorú hatósági ellenőrzések és a szúrópróbaszerű szűrés miatt a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi-kulatai határátkelőhelyen. Azóta is ez az egyetlen, amely nyitva áll a kocsival érkező külföldiek előtt.

A görög hatóságok újabb szigorításokat léptettek életbe július 15-től, de ezúttal nem déltől, nem is éjféltől, hanem reggel hattól. Legalábbis előzetesen ezt közölték a külügyminisztériumon keresztül. Elviekben tehát reggel hat után a közúton érkezőknek a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kellett bemutatniuk, ezentúl enélkül már nem lehet belépni az ország területére.

Voltak persze olyan román állampolgárok, akik úgy számolták, hogy ha éjfél körül érkeznek a határhoz, akkor még átengedik őket a negatív teszt nélkül, de mindenki meglepetésére ezúttal nem a hivatalosan közölt 6-kor léptették életbe a szigorítást, hanem már éjfélkor. Így hát sokaknak vissza kellett fordulniuk a nyaralásból. Egy másik lehetőség lehetett volna számukra, hogy Bulgáriában végezzék el a koronavírus-tesztet, de ez csak tovább bonyolította az egész nyaralást. És persze megjelentek azok is, akik negatív teszteket árultak a határnál.

Hirdetés

Korábban azzal is gond volt, hogy a beutazás másik kötelező feltételeként megszabott, ún. „Passenger Locator Form” (PLF) online adatlap beutazási opciói közül átmenetileg kikerült a közúton történő belépés lehetősége. Nagy felháborodást vált ki az is, hogy a németeken állítólag nem végeznek szúrópróbaszerű teszteket, csak a románokon, még azokon is, akik rendelkeznek PCR-teszttel.

Ha ezek után még bárkinek is kedve van Görögországban nyaralni, tájékozódjon alaposan az érvényes szabályokról, és számítson arra, hogy semmi sem biztos abból, amit a görög hatóságok hivatalosan közölnek.

Hirdetés