Ez igen: Romániában már egy nem létező autópályának is van honlapja

Ha már a sztrádán nem lehet száguldani, legalább a neten lehessen.

Hirdetés

Szinte már közhelyes, hogy Románia enyhén szólva sem jeleskedik az autópálya-építésben. A romániai informatikusok viszont egész jó hírnévnek örvendenek. Így aztán jobb híján autópálya-honlapot készítenek.

Így történhetett meg, hogy egy nem létező autópályának is van már hivatalos oldala.

Az Észak-Erdélyt majd valamikor átszelő A3-as autópálya folytatásáról, a Brassó és Ploieşti közötti, Kárpátokon áthaladó szakaszról van szó, amely esetében az első kapavágás még várat magára, viszont az országos közútkezelő (CNAIR) puccos honlapot készíttetett neki, amit a héten mutattak be.

A honlap amúgy tényleg tűrhető, viszont enyhén vicces.

Ugyanis többek között látványos légi felvételeket lehet megnézni rajta arról, hogy egy már meglévő rövid szakaszból hol ágazik majd ki a leendő autópálya, és hol halad majd a valamikori nyomvonala.

Az útügyesek azt mondják: éppen azért hozták létre, hogy valós időben tájékoztassák a nagyközönséget az építési munkálatokról.

Csakhogy egyelőre még tájékoztatni sincs miről, mivel a munkálatokat sem kezdték el.

Hirdetés

Ezért aztán jobb híján feltöltöttek rá egy rakás interjút szakértőkkel, akik elmondták, mennyire klassz dolog lesz már, ha egyszer megépül a sztráda, illetve azon települések polgármestereivel, amelyek az 1-es főút mentén fekszenek – ez az az útszakasz, amelyet majd egyszer, valamikor kivált a sztrádaszakasz, addig viszont továbbra is az óriási dugókról ismert.

Főleg hétvégenként, amikor fél Bukarest felkerekedik, hogy a hegyekben üdüljön.

A sztrádaszakasz megtervezésére kiírt pályázat még februárban zárult le, az egyetlen pályázó 12,8 millió euróért végzi el a szükséges felméréseket, majd tervezi meg az autópálya-szakaszt, amelyen két alagút is lesz, Szinajánál és Buşteni-nél.

Majd, egyszer.

Addig viszont vígan lehet navigálni az autópálya honlapján.

Az legalább nem balesetveszélyes.

Hirdetés