Nálunk két Srí Lanka-i pék szemet szúr, miközben Románia a legnagyobb munkaerő-exportőr az EU-ban

Amíg fent a fejesek a bizalmatlansági indítványaikkal szórakoznak, addig a lakosság lassan elszivárog az országból.

Hirdetés

Az Európai Bizottságnak (EB) a munkavállalók mobilitásáról szóló, csütörtökön közzétett éves jelentése szerint hazánk a legnagyobb munkaerő-exportőr az EU-ban: csak 2018-ban 173 000 atyafi hagyta el az országot, és szerződött le más EU-s tagállamok munkaadóinál.

Ez az azelőtti évhez képest is 7 százalékos növekedést jelent.

A lista következő helyein Lengyelország, Olaszország, Portugália és Bulgária szerepel.

És hogy hova mennek legszívesebben a hazai körülményektől megcsömörlött romániaiak (akik ugyanúgy gazdasági migránsok, mint bármelyik Srí Lanka-i pék)? Hát például Németországba, meg Spanyolországba, meg Olaszországba meg Franciaországba – érdekes módon csupa olyan országba, ahol jó magasak a fizetések.

Az EU-n belüli munkaerő-mobilitásról szóló éves jelentés szerint 2018-ban 17,6 millió olyan személyt tartottak számon, akik nem sokkal korábban költöztek egy másik EU-tagállamba, közülük 12,9 millió aktív korú (20-64 éves) volt.

Hirdetés

A külföldi munkaerő leggyakrabban a különféle ipari gyártósorokon, az építkezéseken vagy a vendéglátóiparban találja meg a számítását.

Az EB egy másik éves jelentéséből ugyanakkor az is kiderül, hogy 593 ezer 0 és 19 év közötti román gyermek és fiatal él egy másik EU-s tagállamban – ezzel is csúcstartók vagyunk.

Ők nyilván a külföldön munkát vállaló szüleikkel költöztek ki vagy már eleve „kint” születtek. Ijesztő, de ez a több mint félmillió fiatal az említett korosztály (0–19) 12,6 százaléka a romániai társadalom egészét tekintve.

Hirdetés