Euró-tízezrekért bérelt magángépet nyolc román munkásnak egy olasz szőlősgazda, mert nélkülük nem lehet

Egyszerűen nélkülözhetetlenek.

Hirdetés

Egy olasz szőlősgazda inkább kifizetett egy rakás pénzt egy magánrepülőgép bérlésére, csak hogy nyolc romániai munkását vissza tudja vitetni a szőlőibe, nélkülük ugyanis szerinte egyszerűen nincs jövője.

Martin Foradori Hofstätter, a főként Pinot Noir és Gewürztraminer fajtáiról híres J. Hofstätter pincészet tulajdonosa hetekig próbált megoldást találni rá, hogyan tudná a járvány miatt hazautazott munkásait visszautaztatni az észak-olaszországi Termenóba, ám rá kellett döbbennie, hogy a kialakult helyzetben földi úton aligha járhat sikerrel. A szőlősgazda elmondta, miután két hétig rá volt olvadva a telefon a fülére – hol Rómát, hol valamelyik EU-s irodát hívogatta – rádöbbent, hogy ebből így nem lesz semmi.

Ekkor döntötte el, hogy kifizeti a hatalmas összeget nyolc munkás megrepülőztetéséért, mert hosszú távon így is jobban jár, mint nélkülük. Megnéztem egy ilyen hazai magángép-bérlő honlapot, egy Bukarest–Nizza út (ez volt távban a legközelebb az észak-olasz célponthoz) oda-vissza egy 9 személyes heavy jet magángéppel 23 900 eurót kóstál, szóval tényleg nem olcsó mulatság.

Arról már korábban írtunk, hogy a járvány és a korlátozások kezdetén az olasz gazdák nagyon berágtak, amiért a román munkaerő nem tudott időben visszamenni, amiből egyértelműen kiderült, mennyire ki van szolgáltatva az olasz mezőgazdaság a kelet-európai, elsősorban román vendégmunkásoknak. (Csak az észak-olasz régióban 200 ezer román melózik.)

Hirdetés

De ugyanez a helyzet persze Németországban vagy Ausztriában is, csak ők kormányközi megállapodásokkal már megoldották, hogy visszatérhessen a nélkülözhetetlen munkaerő.

Németországban épp most tüntetett sok román a nem megfelelő bánásmód miatt.

Hirdetés