Étkezdék persze alig vannak, de a kormány ismét megfűszerezi az iskolai melegétel-programot

Aztán lesz, ahogy lesz.

Hirdetés

A botrányt botrányra halmozó, pocsékul elképzelt és kivitelezett iskolai tej-kifli programot évek óta nem sikerül újraszervezni – vagy megszüntetni, mert ez is felmerült –, de 2016 óta ezzel párhuzamosan fut a kísérleti jelleggel bevezetett, úgynevezett melegebéd-program is, melyet a szépséghibái ellenére idén ismét kibővítenek.

A szándék jó, a program címe is tetszetős, de persze nem kell szó szerint érteni: mivel a legtöbb sulinak nincs étkezdéje, a meleg étel helyett egy zöldséges vagy húsos szendvicset adnak a diákoknak.

Míg eddig 50 tanintézet vett részt a programban, a második félévtől már 150 óvoda és iskolát vonnak be. Ennek mostantól 65 ezer tanuló örülhet. Egy diák ebédjére egyébként 10 lejt költenek, erre a kormány az érintett önkormányzatoknak pénzt fog küldeni, a versenytárgyalást is helyben kell kiírni.

A PSD-kormány oktatási minisztere, Ecaterina Andronescu egyébként korábban megjegyezte, hogy a cél érdekében nem ártana étkezdéket is építeni az iskolák közelében, de hát azóta ez elfelejtődött.

Hirdetés