És váratlanul az ukrajnai háború előtti szintre süllyedt a benzin ára Romániában

Igaz, ehhez kell a kormány által megszabott ártámogatás is.

Hirdetés

Némileg meglepő mozgások zajlottak szerdán a romániai üzemanyag-piacon: egyszer csak az ukrajnai háború februári kitörése előtti szintre esett a standard benzin ára.

A beszámolók szerint

jelenleg kevesebb mint 6,5 lejért vásárolható már egy liter benzin,

ez az elmúlt 11 hónap legalacsonyabb ára.

Igaz, ebben nem csupán a piaci folyamatok játszanak közre.

A standard benzin legalacsonyabb ára literenként 6,91 lej, ebből viszont levonódik a kormány által az év elején hatályba léptetett, literenként 50 banis ártámogatás, így lehet most 6,41 lejért benzint vásárolni.

Utoljára január 15-én volt hasonló az ár, akkor 6,4 lej volt egy liter standard benzin.

A prémium benzin ára is csökkent szerdán, 7 lej alá esett literenként.

Hirdetés

A Profit.ro gazdasági portál szerint az áresés az osztrák tulajdonú OMV Petrom döntése nyomán következett be, a cég ugyanis

két napon belül másodszor csökkentette 15 banival a benzin árát.

Kedden a többi cég is meglépte a 15 banis árcsökkentést, az elemzők pedig azt várják, hogy szerdán is követik az OMV példáját, hogy ne kerüljenek jelentősebb versenyhátrányba vele szemben.

A piacvezető OMV Petrom az elmúlt három hétben több mint 10 százalékkal csökkentette a benzin árát, amely november 16-án még 7,18 és 7,24 lej között mozgott, a gázolaj ára pedig 91 banival csökkent literenként a 21 nappal ezelőtti 8,52-8,55 lejes szinthez képest.

A lépés már csak azért is meglepő, mert hétfőn lépett hatályba az Európai Unió által az orosz kőolajimportra kivetett embargó.

Igaz, hogy ha a romániai cégek orosz kőolajat nem is importálhatnak, 2023. február 5-éig kőolajtermékeket, benzint és gázolajat még igen.

Hirdetés