És tudják, mi lett az egészségügyi minisztérium korrupcióellenes harcából? Hátra arc!

Hiába jelezte több ezer páciens, hogy az orvosok pénzt kértek tőlük az emberszámba vételért, a szaktárca a kisujját sem mozdítja évek óta.

Hirdetés

Mi is hitetlenkedve legyintettünk, amikor alig egy évvel ezelőtt az egészségügyi minisztérium nagy elánnal bejelentette, hogy totális harcot hirdet a rendszerbeli korrupció ellen, de gyorsan kiderült, hogy

Románia az egyik jelentős kulturális sajátosságával egyhamar nehéz lesz leszámolni.

Főleg úgy, hogy a szaktárca egyetlen lépést sem tett ennek érdekében, sőt: a hálapénz elleni küzdelmet meghirdető akkori minisztert, Sorina Pinteát később meg is fertőzte a korrupció vírusa, az egészségügyi minisztérium pedig egyszerűen tudomást sem vett a hálapénzekről érkező bejelentésekről.

A számok azt mutatják, hogy csak 2017 és 2019 között

12 773 páciens jelezte a minisztériumnak, hogy a kórházi kezelés alatt csúszópénzt kértek tőlük,

hogy kellőképpen emberszámba vegyék őket, és láss csodát: a szaktárca egyetlen esetben sem kezdeményezett semmiféle eljárást, nem értesítette a korrupcióellenes ügyészséget.

Az Egészségügyi Figyelő nevű civil szervezet arra is felhívja a figyelmet friss jelentésében, hogy a minisztérium jelenleg épp azon iparkodik, hogy hárítsa a felelősséget: egy új tervezet szerint a panaszosnak egyszerűen megköszönik, hogy a minisztériumhoz fordult és azt javasolják neki, hogy forduljon az illetékes hatóságokhoz.

Hirdetés

Emlékeztetőül: az úgynevezett korrupcióellenes zöld vonalat (0800 806 806) még 2016-ban hozták létre, s ezen az egészségügyi rendszerben tapasztalt törvénytelenségeket jelezhetik a lakosok, de azóta jelezhetik az általuk tapasztalt törvénytelenségeket a presa@ms.ro email címen is.

Az Egészségügyi Figyelő jelentése még tartalmaz pár beszédes számsort, például:

  • az elmúlt két évben 4 kórházmenedzsert, 3 egészségügyi igazgatósági vezetőt, egy orvost és egy asszisztenst ítéltek el jogerősen korrupció miatt a DNA kezdeményezésére;
  • ugyanebben az időszakban 3 kórházmenedzser, 15 orvos és három asszisztens, valamint az egészségbiztosító pénztár elnöke és helyettese ellen is bűnvádi eljárás indult csúszópénz elfogadása miatt;
  • a rendszerben jelenleg közel 60 ezer orvos dolgozik.

Hirdetés