És akkor pár nappal a tanévkezdés előtt az online oktatás szabályait is kidolgozta az oktatási tárca

Mert minek az ilyesmit elsietni.

Hirdetés

Az oktatási minisztériumban minden bizonnyal a Hamar munka ritkán jó elvet vallják, ugyanis sikerült csupán alig néhány nappal a hétfői tanévkezdés előtt kidolgozni és közzétenni az online oktatásra vonatkozó előírásokat.

Mint ismeretes, az internetes oktatás a koronavírus-járvány miatt szükséges, azokon a településeken, ahol a vírus a megszabott mértéknél nagyobb arányban van jelen.

Ahol legfeljebb egy fertőzés esik ezer lakosra az előző 14 nap adatai alapján, ott jelenléti oktatás zajlik, ahol viszont kettő vagy három, ott vegyes, ahol pedig háromnál több, ott kizárólag online órákon vehetnek részt a diákok.

Nos, az oktatási tárca által frissen kidolgozott szabályok szerint a szülőknek biztosítaniuk kell a gyerek részvételét az online órákon, ugyanakkor a tavaszi gyakorlattól eltérően a tanároknak már nem kell a szülők jóváhagyását kérniük ahhoz, hogy milyen osztályzatot adnak a gyereknek.

A szabályzat rögzíti, hogy a szülők is részt vehetnek az online órákon, hogy felügyeljék a gyereket, és utólag véleményt mondhatnak az óráról.

Hirdetés

Az oktatási tárca szigorúan megszabja az adatvédelmi kötelezettséget is, olyannyira, hogy az órákat tilos rögzíteni.

És figyelem: ha a diák nem vesz részt az online órán, és ezt nem tudja megindokolni, ugyanúgy hiányzónak írják be, mintha nem ment volna iskolába.

A diákok érdekképviselete eközben határozottan nem ért egyet azzal, hogy nem lehet rögzíteni a tanórákat. Mint közölték, mivel a kormány képtelen biztosítani, hogy mindenki hozzáférjen a jó minőségű online közvetítéshez, elengedhetetlen, hogy az órákat fölvegyék, hogy azokat utólag is vissza lehessen nézni.

Hirdetés