Illusztráció | Fotó: Pixabay

Érkezik 200 ezer koronavírus-teszt az országba. Hová kerülnek majd?

A Dél-Koreából hozott tesztek a héten érkeznek az országba. Felhasználásuk után jelentősen nőhet az igazolt koronavírusos esetek száma Romániában.

Hirdetés

A járvány kezdete óta alig 10 ezer tesztet végeztek el Romániában, egészen pontosan a vasárnapi adatok szerint 9 967-et. Csak indokolt esetekben használták az eddig rendelkezésre álló teszteket, például azoknál, akik érintkeztek fertőzöttekkel, vagy akik intézményes karanténban tartózkodnak, és jelentkezett náluk koronavírusra utaló tünet. Tehát túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az új tesztek érkezése életmentő lehet, hiszen minél több fertőzöttről derül ki, hogy fertőzött, annál kevesebb flangál az utcán, és fertőz meg másokat. A jó hír: az eddig összesen elvégzett tesztek hússzorosa (200 ezer) érkezik a héten Dél-Koreából Romániába, majd újabbak várhatóak.

Az Unifarm állami vállalat 2 millió tesztre kötött szerződést egy dél-koreai gyártóval, ebből érkezik a hét második felében egy adag az országba. Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár az egyik hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy számítanak az igazolt koronavírusos esetek számának növekedésére a tesztvizsgálatok eredményének függvényében, de bíznak abban, hogy az emelkedés fokozatos, és nem ugrásszerű lesz.

Fontos kérdés, hogyan fogják az újonnan érkező tesztszállítmányt szétosztani. Az államtitkár szerint a már érintett csoportok mellett a tesztelést kiterjesztik az intézményes karanténban tartózkodókra, az orvosokra, illetve azokra, akiknél akut felső légúti tünetek jelentkeznek, de a gyors influenza-tesztjük negatív lett.

Bízunk benne, hogy jó helyekre kerülnek, és illetéktelenek nem férnek hozzájuk, mint például Iași polgármestere, aki nemrég azzal dicsekedett, hogy hetente teszteli magát, pedig semmilyen tünete nincs…

Dél-Korea egyébként egyike a három fertőzési gócnak, de a masszív teszteléseknek köszönhetően sikerült féken tartani a vírus terjedését, így már „csak” napi száz körüli új esetet regisztrálnak az országban. Átlagosan egyetlen nap alatt 12 ezer tesztet végeztek el, tehát többet, mint amennyit Románia eddig összesen.

Hirdetés