Erdélyi, bánsági, partiumi filharmonikusokat is meglegyintett a kínai vírusjárvány szele

Igaz, csak messziről. De biztos, ami biztos, kivizsgálták őket.

Hirdetés

Szomorú tény: Kínában egyre komolyabb méreteket ölt a nemrég azonosított koronavírus-járvány. A hírek szerint már 25 halálos áldozata van a járványnak, több százan pedig betegen hevernek. Bár nem épp bubópestisről van szó, a világ aggódva figyel Kína, közelebbről pedig a járvány nulla pontjának tekintett Vuhan város felé.

A Kínában azonosított koronavírus légzőszervi megbetegedést okoz, melynek főbb tünetei: láz, köhögés, légszomj, tüdőgyulladás, szövődményként pedig akut légúti szindróma és veseelégtelenség alakulhat ki. A vírus a hírek szerint jelen pillanatban ellenállónak bizonyul a bevethető gyógyszerekkel szemben.

Minket egyelőre annyiban érint a dolog közvetlenebbül, hogy egy temesvári, aradi, nagyváradi, kolozsvári, brassói, bukaresti és konstancai zenészekből álló 50 tagú filharmonikus zenekar a világ összes városa közül pont Vuhanban játszott.

Igen, de míg a járvány idén januárban tört ki, a zenekar tavaly december harmadika és ötödike között tartózkodott Vuhanban. Amikor, ugye, még nem jelentett senki semmit semmiféle járványról.

Hirdetés

A január 21-én hazaérkezett zenészeket azonban – biztos, ami biztos – járványügyi nyilvántartásba vették, kivizsgálták őket, 18 temesvári zenekari tagról pedig tudni lehet, hogy az igazgató úr szépen hazaküldte őket, afféle házi karanténba. Hogy ne legyen az esetből semmiféle pánik.

Egyelőre így állunk. A hírek szerint az 50 érintett zenész tünetmentes, köszönik, jól vannak. Arról nincs hír, hogy a karanténba helyezettek élvezik-e a 14 napos kényszerszabadságot, vagy sem.

Hirdetés