Erdélyben is új földgázkutakat fúrnak, ha már fenyeget a gázkrízis

A Romgaz jelentette be az új projekteket, amelyek viszonylag rövid időn belül meg is valósulhatnak.

Hirdetés

Ha már Európa-szerte arról szólnak a hírek, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszország elzárhatja a gázcsapokat, ami miatt hiánycikk lehet az energiahordozó, az illetékes romániai hatóságok is léptek.

Mivel Románia abban a szerencsés helyzetben van, hogy jelentős földgázlelőhelyekkel rendelkezik, most arról döntöttek, hogy néhány új kutat is fúrnak.

Méghozzá Erdélyben, ugyanis az egyik fontos gázmező itt található.

Konkrétan Maros megyében, Szásznádas térségében, amely

a kilencedik legnagyobb földgázlelőhely az országban.

Az állami tulajdonú Romgaz földgázcég nemrég írta ki a tendert, amely szerint Szásznádas és Dános térségében három helyszínen fúratna új földgázkutat.

A pályázatokat október 24. és 26. között értékelik ki, a jelentkező cégeknek bizonyítaniuk kell, hogy az elmúlt három évben legalább tízmillió lejes volt az üzleti forgalmuk.

A projektre 25 millió lejt szánnak,

és a tervek szerint a szerződés aláírásától számított 150 nap múlva már érkezhet is a gáz az új kutakból.

Hirdetés

Persze ez nagyságrendileg nem akkora mennyiség, hogy gondtalanná tegye a telet az országban, ha tényleg beütne a gázkrach, de mindenképpen több a semminél.

A Romgaz illetékesei szerint viszonylag kis mélységű, 3000 méteres kutakról van szó, amelyek olcsóbbak és könnyebb is megépíteni őket.

A Romgaz az ország legnagyobb földgázvállalata, évente mintegy ötmilliárd köbméternyi energiahordozót termel ki. Emellett a legnagyobb lelőhelyeken rendelkezik koncesszióval.

Nemrég a Petrommal társulva a Fekete-tenger kontinentális talapzatában található Neptun Deep lelőhelyen is kitermelési jogot szerzett, itt a becslések szerint 120 milliárd köbméternyi földgáz rejtőzhet a mélyben.

 

Hirdetés