Erdélyben is regisztrálták a csendes-óceáni vulkánkitörés lökéshullámát

Ráadásul mindkét irányból, északkeletről és délnyugatról is.

Hirdetés

Helyi idő szerint szombaton délután, az itteni időnk szerint kora reggel óriási robbanással járó vulkánkitörés történt a Tonga-szigetek térségében, a Csendes-óceánban, Ausztráliától keletre. A vízalatti Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán hirtelen kitörését műholdképeken is rögzítették, alább látható:

A hatalmas erejű vulkánkitörés lökéshullámait ugyan itt, a bolygó másik felén nem érezhettük, viszont a műszerek érzékelték. Nagy István szentegyházi meteorológus, az igen népszerű Szentegyházi meteo állomás Facebook-oldalt működtetője, aki rendszeresen ír könnyed, vicces meteorológiai beszámolókat, jelezte: műszerei érzékelték a légnyomáshullámot, ráadásul mindkettőt, vagyis a Földet két irányból megkerülő hullámokat.

Az első hullám az egyezményes koordinált világidő (UTC) szerint szombat este 19:20-kor, vagyis romániai idő szerint 21:20-kor érkezett, majd 5 óra és 20 perc múlva, vagyis hajnali 2:40-kor megérkezett a második hullám is. „Valójában ugyanarról a kör alakban terjedő nyomáshullámról van szó, csak az első a Bolygó egyik feléről, a második a másik feléről érkezett (északkeletről, illetve délnyugatról)” – írja a szakember.

Hirdetés

A megosztott képek szerint nem csak Nagy István szentegyházi meteorológiai állomása, hanem az Omu-csúcson és Csíkszeredában működő szenzorok is érzékelték a világ másik felén történt vulkánkitörés lökéshullámait.

Hirdetés