Épp csak energetikai szakember nincs a kormány által a Romgaz igazgatótanácsába megnevezett jelöltek között

Úgyhogy azt delegált, akit talált.

Hirdetés

Három olyan tagot készül a kisebbségben kormányzó liberális kabinet a legnagyobb állami cég, a Romgaz gázvállalat igazgatótanácsába kinevezni, akiknek életrajzuk és szakmai tapasztalatuk alapján legfeljebb annyi közök van az energetikai szektorhoz, hogy melegítettek már levest gáztűzhelyen.

A Romgazról annyit érdemes tudni, hogy a legnagyobb földgázkitermelő Romániában, a 2019-es évet pedig 5,1 milliárd lejes forgalommal zárta.

Mint kiderült, Virgil Popescu gazdasági miniszter még október 15-én nevesítette a három jelöltet, a részvényesi közgyűlés pedig várhatóan 23-án szavaz majd róluk.

A stratégiai fontosságú cég vezető testületébe a miniszter egy Cristian Firu nevű úriembert jelölt, aki eddig az országos közútkezelő társaságnál (CNAIR) az útdíjmatricák ellenőrzésével és a bírságok kirovásával foglalkozott.

A közgazdász végzettségű Firunak azonban van egy nagy aduja: ugyanúgy Szörényvárról (avagy Drobeta Turnu Severin) származik, mint Popescu miniszter, korábban a város különböző intézményeiben, illetve helyi cégeknél dolgozott.

Energetikai ügyekkel viszont nem foglalkozott.

A második jelölt Andrei Dimitriu, aki 2016 óta az Állandó Választási hatóság alelnökének tanácsadója, de korábban a Központi Választási irodában is tevékenykedett, és Bukarestben szerzett jogi diplomát.

Energetikai ügyekkel viszont nem foglalkozott.

A harmadik jelölt Virgil Popa, aki 2007 és 2016 között Nagyszeben alpolgármestere volt – hát nem pont ennek a városnak volt 2014-ig a polgármestere Kluas Iohannis jelenlegi államfő?

Hirdetés

Emellett a kormánypárt Szeben megyei szervezetének első alelnöke, és önéletrajza szerint komoly tapasztalatai vannak az aszfaltozás terén.

Amit lehet, hogy nagyon energikusan művel az egyébként mérnöki végzettségű Popa, de energetikai ügyekkel speciel ő sem foglalkozott.

Ugyanakkor tavaly le kellett mondania a nagyszebeni közgyűlésben meglévő mandátumáról, mivel az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség összeférhetetlenséget állapított meg esetében: alpolgármesterként egy óvoda igazgatótanácsának is tagja volt, ami tilos.

Mindez csak azért szép, mert a Nemzeti Liberális Párt kormányprogramjában az szerepelt, hogy az energetika területén vissza kell térni a szakmaisághoz, mivel az utóbbi években az állami cégek vezetőségébe politikai alapon nevezték ki az illetékeseket, a szakmaiság rovására.

Mi több, 2019-es választási programjában Iohannis is az energetikai ágazat megszabadítását szorgalmazta a pártklientúrától, és szakmaiságon és hozzáértésen alapuló menedzsmentet szorgalmazott.

De hát mit tehetnek, ha a párthoz közeli arcok között pont nem volt energetikai szakember?

Szegény kormány abból főz, ami van.

Hirdetés