Ennyibe kerül, hogy a NATO gépei folyamatosan köröznek Románia légterében

Óránként akár több tízezer dollárt is elégethet egyetlen repülő.

Hirdetés

Közismert, hogy a háborúhoz szükséges három legalapvetőbb dolog a pénz, a pénz és a pénz, és ez ismét csak beigazolódott, hiszen a NATO-tagállamoknak csak az hatalmas összegekbe kerül naponta, hogy a háború sújtotta Ukrajnával szomszédos Romániában a katonai szövetség vadászgépei légi járőrözést folytassanak, a tankergépek utántöltsék őket, a felderítő repülők pedig adatokat szerezzenek.

Romániában jelenleg a román légierő 17 F-16A/B Fighting Falconja, az amerikai légierő 8 F-16 Fighting Falconja, négy F-A Super Hornetje, két F-35-öse, az olasz légierő nyolc, a német légierő hat és a brit légierő négy Eurofighter Typhhonja járőrözik rotációs alapon a légtérben.

És az üzemeltetésük nem kerül kevés pénzbe.

Egy F-16-os esetében egy repülési óra 8278 dollárba kerül –

és ez még olcsó a többiekhez képest.

Egy F-A-18-as esetében ugyanis ez az összeg már 12 605, az F-35-ös esetében 28 455, az Eurofighter esetében pedig 22 000 dollárt kóstál, hogy egy órát a levegőben töltsön.

Mellettük pedig ott keringenek a vadászgépek légi utántöltését szolgáló tankergépek is, szinte a nap 24 órájában.

Hirdetés

Az amerikai Boeing Stratotankerek különböző változatai esetében egyetlen levegőben töltött óra 11 000 dollárba kerül, míg a brit légierő Airbus KC.Mk 2-ese esetében 13 000 dollárba.

Emellett a felderítést sem lehet elhanyagolni, nem csupán Románia, hanem Ukrajna területét is folyamatosan pásztázzák – egy erre alkalmas Boeing E-3 Sentry AWACS egyetlen repülési órája 39 587 dollárba kerül.

Egy E-8-as felderítő gép esetében sem sokkal kisebb az összeg: 35 000 dollár.

Egy MQ-9 Reaper drón működtetése már valamivel olcsóbb: 3624 dollár, míg egy Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk egy órányi működtetéséhez 9089 dollárt kell fizetnie az amerikai hadseregnek.

 

Hirdetés