Dán gólöröm.

Elvéreztek a walesi bárdok az első nyolcaddöntőben, cseréi lőtték tovább Itáliát

Megvan a nap tahója, a nap rekordja és sajnos napi Covid-fejlemény is volt szombaton.

Hirdetés

A szorosabbnak várt meccset simán nyerte Dánia, az olaszoknak viszont túlórázni kellett a továbbjutásért az Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek első napján.

A nap évfordulója: a dán Eb-győzelem. Napra pontosan 29 évvel az 1992-es Európa-bajnokság megnyerése után nyert ismét meccset Dánia az egyenes kiesées szakaszban.

A nap hazai pályán focizó játékosa: Kasper Dolberg. Az első két dán gólt szerző csatár csupán Yussuf Poulsen sérülése miatt kezdett az amszterdami meccsen, de meglehetősen otthonosan mozgott a Johann Cruyff-stadionban, hiszen 2016 és 2019 között az Ajax játékosa volt.

A nap tahója: Harry Wilson. Az ellenfél otromba rugdalása eddig nem volt jellemző az Eb-re, de most a walesieknek a végén elgurult a gyógyszere, legdurvább belépőjükre jogosan jött a piros lap.

A nap csapattársai: a Leicester kapusai. A dán Kasper Schmeichel és a walesi Danny Ward is a Leicester City játékosa, igaz, utóbbi csak tartalék, aki egy Premier League-meccset se kapott az elmúlt három évben. Most nem rajta múlott, a dánok az első 20 percet leszámítva mindenben jobbak voltak.

A nap rekordja: három cseregól a hosszabbításban. Egynél több cserejátékos eddig nem szerzett gólt Európa-bajnoki mérkőzés hosszabbításában, most viszont az olasz–osztrák csata mindhárom gólját olyan focista szerezte, aki a tartalékok között kezdte a meccset.

Hirdetés

A nap folytatódó sorozata: Az 1954-es világbajnokság óta nem tud mérkőzést nyerni az egyenes kieséses szakaszban, és bár most megszorongatta az olaszokat, végül megint alulmaradt.

Napi COVID: Ivan Perisic. A horvátok legveszélyesebb támadójának (2 gól, 1 gólpassz a csoportkörben) szombati tesztje hozott pozitív eredményt, így el sem utazott Koppenhágába, a spanyolok elleni hétfői mérkőzésre.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntők:
Wales–Dánia 0-4 (Dolberg 27., 48., Maehle 88., Braithwaite 90+4.)
Kiállítva: H. Wilson (Wales, 89.)
Olaszország–Ausztria 2-1 (Chiesa 95., Pessina 105., illetve Kalajdzic 114.) – hosszabbítás után

A góllövőlista élmezőnye:
5 gólos: Cristiano Ronaldo (portugál)
3 gólos: Romelu Lukaku (belga), Patrik Schick (cseh), Georginio Wijnaldum (holland), Emil Forsberg (svéd), Robert Lewandowski (lengyel)

Hirdetés