Elképesztő mennyiségű cigit, alkoholt és pénzt foglaltak le ortopéd szakorvosoktól

A bíróság most úgy döntött, értékesíti a lefoglalt élvezeti cikkeket.

Hirdetés

Továbbra is tartogat meglepetéseket az egyik legnagyobb korrupciós botrány Neamţ megyében, melynek főszereplői a megyei kórház ortopéd osztályának szakorvosai. A nyomozás még 2019-re nyúlik vissza, amikor a kórházi osztály hét orvosából öt ellen indult eljárás korrupció gyanúja miatt. A házkutatások során tetemes mennyiségű dohányt, alkoholt és pénzt foglaltak le, azóta is tanácstalan a bíróság, mit kezdjen az elkobzott élvezeti cikkekkel.

Az ügyészek kérésére végül a bíróság úgy döntött, hogy a Gheorghe Borşnál végzett házkutatás során talált 187 csomag kávét, 130 doboz cigit, 129 üveg alkoholos italt értékesíti. A döntés még nem jogerős, így a korrupcióval gyanúsított orvos 10 napon belül fellebbezhet ellene.

A 2019-ben végzett házkutatások során 562 630 lejt, 8 606 dollárt, 18 110 eurót, 2430 fontot is találtak, ezen túlmenően a számlákon további szép summák lapultak.

Összesen 23 gyanúsítottról van szó, ebből öt orvos, 18 páciens, illetve hozzátartozó. Van olyan orvos, aki a jelenlegi bizonyítékok alapján legalább huszonhétszer fogadott el kenőpénzt vagy ajándékot. Sebészeti beavatkozásokért, betegszabadságok kiírásáért és meghosszabbításáért, de még a műtét előtti altatásért is pénzt kértek a betegektől.

Négy orvost helyeztek előzetes letartóztatásba, idővel azonban a legtöbben megúszták az bezárást, és hatósági felügyelet mellett továbbra is praktizálhattak.

Hirdetés