Eljárás indul a koronát felelőtlenül terjesztő PNL-s szenátor ellen, aki már az intenzíven van

A felelőtlenség talán túl enyhe kifejezés.

Hirdetés

Hivatalból indít bűnvádi eljárást a főügyészség Vergil Chițac PNL-s szenátor ellen, aki egy brüsszeli NATO-találkozóról hazatérve nem tartotta be a karanténra vonatkozó szabályokat és több embert, köztük a feleségét és a fiát is megfertőzte a koronavírussal.

A NATO-gyűlés szervezői már március 6-án kiküldtek minden résztvevőnek egy értesítést, miszerint a francia küldöttség egyik tagjánál kimutatták a vírust. (A találkozó február 17–19. között volt.) Chițac korábban azzal védekezett, hogy a dokumentum kézhezvétele után konzultált egy orvossal, aki azt mondta neki, hogy ha nincsenek tünetei, akkor minden oké.

Chițac orovosa – ha ugyan létezik – bizonyára egy zseni.

Chițac ezután lazán részt vett március 9-én egy PNL-ülésen, mintegy száz liberális politikussal, köztük Ludovic Orbannal, ezért – miután kiderült, hogy emberünk beteg – a teljes kormány házi karanténba vonult, és mindenkin elvégezték a tesztet az új vírusra.

Az eddigi információk szerint Vergil Chițac a feleségén és a fián kívül megfertőzött egy PNL-s képviselőt, Lucian Heiușt, Déva polgármesterét, Florin Oanceát és városmenedzserét, Adrian David Nicolaét. A dévai városháza és az alárendelt intézmények összesen 600 alkalmazottja házi karanténba is vonult az eset miatt.

Hirdetés

A szenátor a saját asszisztensét is megfertőzte, aki vele és a feleséségével utazott egy mentőben, miután kiderült, hogy betegek, és elszállították őket a konstancai járványkórházba. A szenátort már azért sokan bírálták, hogy akkor sem volt hajlandó betartani a biztonsági előírásokat, nem feküdt be például az ilyenkor használatos fóliaágyba, sőt még szájmaszkot sem viselt sem ő, sem a felesége.

Vergil Chițac állapota közben súlyosra fordult, átszállították az intenzív osztályra. Lánya a Facebookon közölte, hogy apja nagyon beteg, és arra kérte bírálóit, a körülményekre való tekintettel próbáljanak meg emberi módon viszonyulni hozzá.

Hirdetés