Eldőlt: Florin Cîțu lesz a liberálisok miniszterelnökjelöltje

Az Orban-kormány pénzügyminisztere pár órája még nem számított befutónak, aztán jött a meglepetés.

Hirdetés

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerdán délután még tárgyalt egy kört Klaus Iohannis államfővel, ezt követően pedig összehívta a párt konzultatív tanácsát, ahonnan gyorsan kiszivárgott: Florin Cîțu pénzügyminisztert jelölik a miniszterelnöki tisztségre.

A döntés némileg meglepő: a választások óta eltelt napokban ugyan Cîțu neve is felmerült a potenciális jelöltek listáján, azonban távolról sem számított befutónak. Kedden, sőt szerdán délelőtt is úgy tűnt, hogy a jelenlegi ügyvivő, Nicolae Ciucă lesz a liberálisok jelöltje, ezt azonban valamiért elvetették.

A bukaresti sajtó úgy tudja, a 48 éves Florin Cîțut állítólag az USR-PLUS is támogatná, ami a jobbközép kormánykoalíció megalakítása miatt egyáltalán nem utolsó szempont.

Itt egy rövid videó a szerda esti hivatalos bejelentésről:

Az 1972-ben született Florin Cîțu az Amerikai Egyesült Államokban tanult gazdaságtant és matematikát (Gringell College), majd a iowai állami egyetemen szerzett doktori címet. Az új-zélandi központi bank, majd az Európai Beruházási Bank gazdasági szakértőjeként is dolgozott, később az ING Bank kincstári igazgatója lett. Az angolul, franciául és olaszul is kiválóan beszélő Florin Cîțu 2016 óta bukaresti szenátor, tavaly ősszel az Orban-kabinet pénzügyminisztere lett. A PNL egyébként nem először akarja bedobni a mély vízbe a közgazdászt.

Hirdetés