El tudja képzelni, hogy sok olyan ember él Romániában, aki még sohasem mosott fogat?

Brutális adatok láttak napvilágot a romániai lakosság tisztálkodási szokásairól.

Hirdetés

Horrorisztikus adatok láttak napvilágot a romániai lakosság tisztálkodási szokásairól, amelyek kapcsán inkább egy harmadik világbeli ország jut az ember eszébe egy 21. századi, magát – a jelek szerint igencsak indokolatlanul – az európai értékek egyik legfőbb letéteményesének tartó mintaállam helyett.

Kiderült például, hogy egy romániai polgár átlagosan 400 gramm szappant használ el egy évben – ami bizony négyszer-ötször kevesebb, mint a nyugati országok átlaga.

De nem csak a villamoson szilajul terjengő hónaljszag országa Románia, hanem a penetráns szájszagé és az ápolatlan fogaké is.

Egy romániai polgár átlagosan csupán valamivel több mint másfél tubusnyi fogkrémet használ el évente, ilyen körülmények között már a civilizáció csimborasszójának számít, hogy a lakosság 60 százaléka napi kétszer is megmossa a fogát.

Ezzel szemben két százaléknyian vannak azok, akik egyetlen fogkefén osztoznak meg a családtagjaikkal, és azok is, akik nem is tudják, hogyan kell a fogkrémet használni.

A jászvásári orvosi egyetem fogorvosi karának dékánja, Norina Forna szerint emellett négy százaléknyira rúg azon romániai polgárok aránya, akik még életükben nem mostak fogat.

Hirdetés

Ennek persze számos oka van – a legtöbben arra hivatkoznak, hogy anyagi okokból egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy szappant vagy fogkrémet vásároljanak maguknak.

Ezért aztán az európai uniós segélycsomagokra szorulnak, amelyek 35 lej értékű szappant, sampont, tusfürdőt, fogkrémet és fogkefét tartalmaznak.

Ilyen higiéniai viszonyok közepette nem csoda, ha olyan, 19. századi állapotokat idéző statisztikákat látunk, miszerint Románia az első helyen áll a tbc-s megbetegedések terén, de például a különféle hepatítiszeket is könnyebb lenne megelőzni, ha a polgárok rendszeresen kezet mosnának, szappannal.

Ehelyett az van, hogy sokan legfeljebb csak képletesen mossák kezeiket a helyzet miatt.

Hirdetés