Ekkorra térhet vissza a normalitás az egészségügyi miniszter szerint

Nelu Tătaru sokak által várt bejelentést tett.

Hirdetés

Némileg meglepő bejelentést tett Nelu Tătaru egészségügy-miniszter: megsaccolta, mikorra térhet vissza az életünk a normális kerékvágásba a koronavírus-járvány lecsengését követően.

Kedd esti megszólalása azért meglepő, mert nem hogy nem szokott ide-oda dobálózni az ígéretekkel és a becslésekkel, de annyira óvatosnak bizonyult eddig, hogy meggyőződésünk: még az abszolút nulla fokon tárolt jégkrémet is megfújná kóstolás előtt.

Ehhez képest most arról beszélt: a kormány és a járvány elleni intézkedésekért felelős operatív törzs illetékesei a hét végén értékelik ki a lazítások 15-étől bevezetett első körének eredményeit, és szinte biztos, hogy ezek után hétfőn valóban megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.
Sőt egyéb enyhítések is jöhetnek, de mindezekről majd a hétvégi elemzés során döntenek majd.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a teraszokon is oda kell figyelni a fizikai távolságtartásra, és a közös helyiségekre – például a mosdókra – vonatkozó előírásokat is be kell tartani.

A miniszter szerint azt ajánlják (ebből a végső változatban lehet még kötelező érvényű előírás is), hogy a torlódások elkerülése érdekében csak előzetes foglalással lehessen asztalhoz jutni hétfőtől, illetve a vendéglátóhelyek belső tereinek tervezett, 15-ei megnyitása után is.

Amúgy június 15-étől nyithatnak a tengerparti fürdőhelyek is.

Hirdetés

És akkor a beígért időpont, amikor jöhet a normalitás.

A miniszter szerint a kormány azt szeretné elérni, hogy július végére, augusztusra visszatérjen a normalitás. Vagy legalábbis a „kvázinormális” élet.

Reméljük, igaza lesz. Sőt hátha nem is kell addig várni.

Hirdetés