Egyre több megyében vezetnek be durva korlátozásokat

Temes és Szilágy megye is elesett.

Hirdetés

Ahogy országszerte egyre jobban bedurran a koronavírus-járvány, egyre több megyében vezetnek be megszorításokat, amelyektől azt remélik, hogy a segítségükkel sikerül visszaszorítani a kór terjedését.

A megszorítási hullám nem kerüli el az erdélyi, partiumi és bánsági területeket sem.

Legutóbb, szerdán este Temes megyében döntött úgy a helyi katasztrófavédelmi operatív törzs, hogy tizenhat településen drasztikus megszorításokat léptet életbe.

Az érintett települések: Buziásfürdő, Facsád, Nagyszentmiklós, Belence, Újbesenyő, Óbesenyő, Újszentes, Gavosdia, Győröd, Gizellafalva, Gyüreg, Újmosnica, Temesság, Sárafalva, Máriafölde, Valkány.

Ezeken a helyszíneken azért kell az átlagosnál is durvább korlátozásokat elviselniük az embereknek, mert a fertőzöttek száma meghaladta az 1,5-öt ezer főre vetítve az elmúlt 14 napban.

És tényleg nem túlzunk, amikor azt írjuk, durva: reggel hattól éjfélig minden közterületen kötelező a szájmaszk viselése az 5 évnél idősebb személyek számára, függetlenül attól, hogy zárt vagy fedett közterületről van szó.

A szigorítás 14 napig érvényes.

Ugyancsak 14 napra bezárták az összes vendéglőt és kávéházat – kivételt csak a szállodák és panziók vendéglátóhelyei képezne, de azok is csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki.

Hirdetés

Ugyancsak lakat kerül a játéktermekre, és előadásokat, koncerteket sem lehet szervezni.

Bezárják az olyan piacokat és vásárokat is, amelyeken nem lehet két méteres távolságot biztosítani az árusok között.

Szilágy megyében is szigorítottak, itt nem annyira durvák a megszorítások, viszont a megye teljes területén érvényesek.

Így péntektől minden oktatási intézmény száz méteres körzetében kötelező az utcai maszkviselés, a vendéglők, bárok és játéktermek pedig éjfél után nem tarthatnak nyitva.

Egyúttal hétfőtől bezárják a vendéglátóhelyek belső tereit azokon a településeken, ahol az előző 14 napban az ezer főre eső fertőzöttek száma elérte a hármat.

Brassóban is kötelező az utcai maszkviselés az iskolák száz méteres körzetében, a Kolozs megyei Désen viszont minden közterületen megkövetelik.

Hirdetés