Egymásnak ellentmondó információk és álhírek terjengnek a koronavírus-fertőzöttek számáról (FRISSÍTVE)

Csütörtökön is nőtt a betegek száma.

Hirdetés

Miután a koronavírus romániai megjelenése óta szerdán regisztrálták a legtöbb megbetegedést – egyetlen nap alatt 18 páciensről derült ki, hogy fertőzött –, csütörtök reggel újabb esetről számoltak be a hatóságok, ezzel összesen 48-ra nőtt a koronások száma az országban. A legutóbbi beteg egy 20 éves bukaresti nő, aki közvetett módon azzal a volt rendőrrel érintkezett, aki eltitkolta, hogy külföldről tért haza, ezzel pedig saját családtagjai mellett több személyt is megfertőzött. A férfi ellen egyébként még szerdán büntetőeljárás indult.

A hivatalos tájékoztatás szerint az országban jelenleg 1 450 személy van intézményes karanténban, további 12 878-at pedig otthonukban különítettek el. A 48 beteg közül hetet gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból.

FRISSÍTÉS: Csütörtökön délután 50-re kerekedett a fertőzöttek száma: a kommunikációs csoport friss jelentése szerint egy 20 éves bukaresti, egy 45 éves aradi és egy 54 éves Neamț megyei nő tesztje is pozitív lett.

Több hamis vagy egymásnak ellentmondó információ is kering a koronavírusról, ezért a Stratégiai Kommunikációs Csoport ismételten arra kérte a lakosságot, hogy ne terjesszenek olyan értesüléseket a Facebookon, amelyek nem hivatalos forrásból származnak. Egy ilyen, a pánikkeltésre alkalmas álhír, hogy vesztegzár alá helyezik Bukarestet, de ez a lehetőség egyelőre sem a főváros, sem más város esetében nem áll fenn.

Csütörtök reggel a koronavírussal fertőzött személyek számát illetően egymásnak ellentmondó hatósági közlesek zavarták meg a sajtót: Adrian Streinu Cercel, a Matei Balş intézet vezetője két újabb betegről beszélt, míg a Stratégiai Kommunikációs Csoport csak egyet említ a hivatalos tájékoztatásban. Ez is jól mutatja, hogy óvatosan kell kezelni minden ezzel kapcsolatos hírt.

Hirdetés