Egyelőre sem az iskolakezdést, sem a választásokat nem veszélyezteti a rekordszámú fertőzés

Ezt mondja az egészségügyi miniszter.

Hirdetés

Bár a kormány kommunikációja alapján már-már apokaliptikus kép rajzolódik ki a romániai koronavírus-helyzetről, hiszen a hivatalos adatok szerint napról napra rekordot dönt az új fertőzések száma, úgy tűnik, mégsem olyan borzasztó a helyzet.

Legalábbis ez derül ki Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szavaiból, aki szerint a kormánynak jelenleg esze ágában sincs elhalasztani a szeptemberre tervezett iskolakezdést és az önkormányzati választásokat.

A miniszter szombaton azt mondta: az oktatási minisztériummal közösen számításba vett forgatókönyvek értelmében a tanév megkezdődik szeptember 15-én. A járvány alakulása alapján később hoznak végső döntést, tette hozzá.

A miniszter egyúttal igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a jelenlegi helyzet alapján nincs szükség a szükségállapot ismételt bevezetésére.

Hirdetés

A koronavírus ugyanis nem egyformán van jelen az ország különböző területein: elszórt gócok vannak bizonyos megyékben, például Argeş, Brassó, Galac, Prahova, Dâmboviţa megyében és Bukarestben, de ezeket most, hogy az államfő kihirdette a karanténtörvényt, és az megjelent a Hivatalos Közlönyben, könnyebben kezelni tudja majd a kormány, és két héten belül stabilizálni lehet az esetszámok növekedését.

Remélhetőleg neki lesz igaza, nem a riogatóknak.

Hirdetés