Fotó: Jelenet a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmből

Egyelőre nincs vita arról, hogy Romániának szabályoznia kellene az abortuszhoz való jogot, csak mert Amerika ezt teszi

Románia a Ceauşescu-diktatúra ideje alatt megtapasztalhatta, milyen, amikor rendelettel tiltják az abortuszt és a fogamzásgátlást, és ez meghatározza azt, ahogyan a mai közbeszédben vélekednek erről. Már ha valaki egyáltalán állást foglal a kérdésben.

Hirdetés

Világszerte általános megdöbbenést és felháborodást keltett, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte azt az 50 éves ítéletet (Roe kontra Wade néven elhíresült jogeset), amely országosan legalizálta az abortuszt. Ezzel a tagállamok szabadon dönthetnek a művi terhességmegszakítás törvényes kereteiről, beleértve a teljes tiltás lehetőségét is.

Megosztó kérdésről lévén szó a romániai politikusok nem verték le egymást, hogy markánsan állást foglaljanak a kérdésben a nyilvánosság előtt,

akik viszont nagy nehezen megszólaltak, lényegében ugyanazt mondták. Gabriela Firea (PSD) családügyi miniszter elsősorban a nők azon joga mellett állt ki, hogy szabadon dönthessenek a terhességről. A jó döntéshez viszont nélkülözhetetlen a minőségi egészségügyi ellátás, a szaktanácsadás, a várandósság ideje alatti egyéb támogatások.

A születési arányszámot nem lehet jogok megvonásával emelni – foglalta össze mondandóját az illetékes tárcavezető, utalva az 1966-os abortusztörvény következtében megszületett generációra, az úgynevezett dekrét-nemzedékre, mely Ceauşescu népességnövelő törekvésének köszönhetően láthatta meg a napvilágot.

Azokban az években mintegy tízezer nő halt bele az orvosok által megtagadott, így nem megfelelő körülmények között elvégzett abortuszba.

A romániai társadalom égetőbb kihívása jelenleg az abortuszszabályozás helyett, hogy hatékony tájékoztató kampányt folytasson például a fiatalok körében terjedő szexuális betegségek és a nem kívánt terhességek megelőzése érdekében.

Hirdetés

Hasonló nézeteket vall Alina Gorghiu (PNL), a szenátus nemrég kinevezett vezetője is, aki szintén a történelmi tapasztalatra utalva fejtette ki, hogy minden nőnek joga van rendelkezni a saját teste fölött, és ezt akár alkotmányba is lehetne foglalni, ahogy Franciaország teszi. Az alkotmánymódosítás Romániában viszont nem egy egyszerű folyamat, referendum kiírása szüksége. Addig is van, mit megoldani az országban, hiszen míg nálunk a nők szabadon kérhetnek abortuszt, a tapasztalat azt mutatja, hogy nem minden állami kórház hajlandó elvégezni a beavatkozásokat. 2019-ben 158 ilyen kórházat azonosítottak be.

Az USR elnöke, Cătălin Drulă és a PSD vezetője, Marcel Ciolacu további feladatokat azonosítottak be ezen a téren, egybehangzóan kijelentve, hogy pártjuk nem támogatna nőket hátrányosan érintő jogmegvonásokat. Arra azért figyelmeztetnek, hogy a jogokhoz a szolgáltatások – ez esetben az abortusz – elérhetőségét is biztosítani kell.

Hirdetés