Egyelőre nem jár többletjogokkal az oltási bizonyítvány. Egyelőre

Szakemberek szerint ugyanis jövőre már sok helyen csak ezzel engednek be.

Hirdetés

Ha nem is karácsony napjára, de Európa az idei karácsonyra megkapta a régóta várt ajándékot: a koronavírus elleni oltást.

Igaz, hogy márciusig-áprilisig az átlagpolgárok nem kerülnek sorra, hiszen addig az egészségügyi és szociális dolgozók, illetve a kockázati csoportok kapják meg a vakcinát, de azért nem árt már most készülni az oltás utáni, normális világra.

Amihez várhatóan szorosan hozzátartozik majd, hogy akit már beoltottak, az várhatóan szabadabban élhet, mint a többiek.

Igaz, addig még van.

Az Europol rendőri szakszervezet szerint alig néhány nappal az oltási kampány elkezdése után még dőreség arra számítani, hogy ha valaki bemutatja az oltási bizonyítványát, az zavartalanul érkezhet a vendéglők belső tereiben, és a külföldi utazásokat sem ehhez kötik, hanem a negatív koronavírus-teszthez.

Ez azonban hónapokon belül megváltozhat.

Konkrétan akkor, amikor már világszerte elkezdik a polgárok tömeges oltását.

Akkor ugyanis igencsak felértékelődhet az oltási bizonyítvány.

Dumitru Luca, az Utazási Irodák Országos Egyesületének elnöke szerint az oltás nem egy, hanem rögtön két lépést jelent előre az idegenforgalmi ágazat számára.

Annak megjelenése után is már a korábban megszokotthoz hasonlóan tervezhetjük a nyári szabadságolást.

Ő is osztja számos kollégája álláspontját, miszerint az oltási bizonyítvány amolyan útlevélként szolgál majd, amelyet előbb-utóbb minden idegenforgalmi célpont megkövetel majd.

Hirdetés

És nem csupán külföldön: a romániai fesztiválok szervezői is bejelenthetik, hogy a résztvevők biztonsága érdekében csakis oltási bizonyítvánnyal lehet majd belépni.

A vendéglátósok is alig várják a tömeges oltásokat, hiszen arra számítanak, annak nyomán visszatérhetnek a vendégek, bár egyelőre azt mondják: nem biztos, hogy oltáshoz kötik az emberek belépését.

Viszont más módszerekkel bátoríthatják az oltást: Brassóban például a vendéglők máris 10 százalékos kedvezményt biztosítanak azoknak, akik már megkapták a vakcinát.

Egyébként hétfőtől már elérhető az online regisztrációs platform azok számára – igaz, egyelőre csak az első körbe tartozók számára.

A többiek várhatóan majd csak áprilistól regisztrálhatnak.

Az oltási kampány amúgy eddig rendben zajlik: az első két napon beoltott valamivel több mint 2000 ember közül eddig egyetlen személynél, egy Kolozs megyei ápolónőnél lépett fel enyhe allergiás reakció.

Mint kiderült, amúgy közismerten allergiában szenved,de nem volt ellenjavallott a vakcina.

Az allergiás reakció a gyógyszeres kezelés nyomán gyorsan megszűnt.

Úgyhogy nincs miért aggódni.

Hirdetés