Egy rakás magyar-román határátkelőt zárt be a koronavírus

Bihar megyében mindjárt hármat. Közben a fertőzöttek száma is nőtt.

Hirdetés

A határforgalmat is megfertőzte a világszerte tomboló koronavírus: a járványhelyzet kezelésével megbízott bukaresti operatív törzs úgy döntött, hogy a források hatékonyabb kihasználása érdekében (értsd: hogy ne kelljen minden átkelőnél Olaszországból visszatérő románokra vadászni, és kivizsgálni őket) lezárják a kisebb forgalmú határátkelőket.

A magyar-román határon ez négy átkelőt érint, ebből három Bihar megyében található.

Így mostantól egy ideig nem érdemes az érmihályfalvi, a székelyhídi és a nagyszalontai határátkelőnél próbálkozni, a három bihari helyszínhez pedig az Arad megyei Tornya is csatlakozott.

Ukrajna felé a máramarosszigeti átkelőre kerül lakat, míg a szerb-román határon a szerb fél egyoldalúan lezárta a Vaskapu 2, az újmoldovai, a fényi, a kunszőllősi, a valkányi, a néranádasi és a szörényvári határátkelőt.

Emellett Bukarest még hat, a román-bolgár és két, a román-moldáv határon található átkelőn is bezárta a kaput.

Hirdetés

A romániai fertőzöttek száma egyébként már elérte az 64-et. Az egyik újabb fertőzött egy 53 éves Kovászna megyei férfi, aki Olaszországban járt, de hat Hunyad megyei személy, köztük három egészségügyi dolgozó is az új vírushordozók között van – őket egy szintén Olaszországból érkezett nő fertőzte meg, aki egy hétig járkált több helyszínen is, többek között kórházakban, ahelyett, hogy házi karanténban maradt volna. Ezért büntetőeljárás indult ellene.

Eközben a járvány európai gócpontjának számító Olaszországban a halottak száma elérte az 1016-ra, a fertőzötteké 15 113-ra nőtt.

Hirdetés