Illusztráció / Unsplash

Egy pillanatra sem lélegezhetünk fel: most éppen a halottak száma döntött rekordot

Az új esetek száma a megszokott szinten tartja magát. Kolozs megyében viszont ismét növekedés van.

Hirdetés

Lejártak a választások, és miközben a fél ország arra figyel, mi történik a román belpolitikában, zajlik az élet a kórházakban is. A keddi járványjelentés két legaggasztóbb száma, hogy ismét rekordot döntött a 24 óra leforgása alatt meghalt fertőzöttek száma (213), és továbbra is rendkívül sokan fekszenek súlyos állapotban az intenzív osztályokon (1276). A kórházak más részlegein is nagy a nyomás, jelenleg 12 571 fertőzöttet ápolnak országos szinten.

A hétfő reggel óta elhunyt betegek közül négyen a harmincas éveikben jártak, hatan a negyvenes korcsoporthoz tartoztak, 21-en még nem töltötték be a hatvanadik életévüket sem. Két esetben nem volt más ismert betegségük az elhunytaknak, tíz esetben pedig nem jelentették, hogy volt-e alapbetegség.

Biztató, hogy nincs növekedés a napi fertőzésszámban: 7439 új beteget regisztráltak 29 151 elvégzett teszt alapján. A pozitivitási ráta ennek megfelelőn 25%-os. A gyógyultak száma (7676) meghaladja az új betegek számáét, ami jó irány.

Kevésbé biztató, hogy az utóbbi napokban látványosan megugrott az új esetek száma Bukarestben (1946), és Kolozs megyében (464) is, ahol november vége óta nem volt ilyen sok új beteg.

Hirdetés

Az elmúlt két hét adatai alapján ezer főre számított fertőzési ráta itt böngészhető:

Hirdetés