Egy kis helyi autonómia: egy partiumi megyében szigorúbb a kijárási tilalom, mint az országos

Az idősek kijárását is korlátozzák.

Hirdetés

Ha esetleg amiatt bosszankodna, hogy éjszaka igazolás nélkül tilos, napközben pedig nem ajánlott elhagynia az otthonát, akkor gondoljon arra, hogy Máramaros megyében még ennél is keményebb a helyzet: ott ugyanis már napközben is csak indokolt esetben fogadják el a hatóságok, hgy valaki az utcán tartózkodjon.

A megyei katasztrófavédelmi bizottság saját hatáskörben szigorította meg a hétvégén meghirdetett központi intézkedést, mivel a megyei közgyűlés elnöke, Gabriel Zetea jelezte a kormánymegbízottnak: Bukarest után ebben a megyében tartják nyilván a legtöbb karanténban, illetve házi karanténban tartózkodó személyt.

A szerdától hatályba lépő rendelkezés értelmében reggel 6 és este 10 óra között is mindenkinél ott kell lennie a munkáltatótól kapott, vagy a saját felelősségre kitöltött nyilatkozatnak arról, hová tart.

(Mint köztudott, még így is csak munkába, bevásárolni, orvoshoz, idős személyt gondozni vagy sportolni lehet kimenni).

A legdurvább az, hogy korlátozza a koronavírussal szemben legsebezhetőbb korosztály mozgását: a 60 év fölöttiek csak reggel 7 és délelőtt 11 óra között mehetnek ki és intézhetik el a napi bevásárlást, az élelmiszer-üzleteknek pedig alkalmazkodniuk kell ehhez.

Hirdetés

Silviu Ungur kormánymegbízott elmondta: az április 15-éig hatályban levő szigorítást azért kellett meghozni, mert azzal szembesültek, hogy a polgárok nagy része magasról tesz a részleges kijárási tilalomra, valamint arra, hogy három fősnél nagyobb csoportok ne tartózkodjanak közterületen.

Nos, már csak a Máramaros megyei példa is jelzi: érdemes betartani a szigorúnak tűnő hatósági utasításokat.

Ellenkező esetben csak még szigorúbbak követik őket.

Hirdetés