Illusztráció

Egy hónappal a sulikezdés után is alig lehet tudni, hogy mennyire terjed a járvány a diákok körében

De a rendelkezésre álló adatok alapján eléggé terjed: az elmúlt héten 93 százalékkal több kiskorú fertőződött meg, mint az iskolakezdés hetében.

Hirdetés

Nincsenek hivatalos adatok arról, hogy a tanév kezdete óta hány diák fertőződött meg az iskolákban, de arról már igen, hogy hány százalékkal nőtt a fertőzöttek aránya az iskolás korú gyermekek körében. Szeptember 14-e és október 11-e között 3631 gyermek (0 és 19 év között) kapta el a koronavírust, ami 36 százalékos növekedést jelent az iskolakezdést megelőző időszakhoz képest. A járvány kezdete óta 10 073 kiskorúról tudjuk biztosan, hogy megfertőződött.

Mivel nem közlik külön, hogy melyik gyermek hol kaphatta el a vírust – az iskolában, otthon, a játszótéren vagy máshol –, nem lehet számokban kifejezni, hogy az iskolakezdés miként befolyásolta a járvány terjedését a gyerekek körében. Az viszont tény, hogy amióta megjelent Romániában a pandémia, még soha nem volt ilyen magas a fertőzöttség a gyermekek körében. Különösen az utóbbi héten (október 5-e és 11-e között) ugrott meg a számuk, az egy héttel korábbi adatokhoz képest 38 százalékkal. Ez első látásra nem tűnik soknak, ha viszont összehasonlítjuk a tanév első hetével (a szeptember 14-e és 22-e közötti időszakkal), akkor a növekedés 93 százalékos.

Míg a tanévkezdés előtti egy hétben (szeptember 7-e és 13-a között) naponta átlagosan 78 esetet regisztráltak a kiskorúak körében, a ráta először duplájára, majd az utóbbi héten a triplájára nőtt. Ekkor ugyanis egy napra átlagosan 183 megbetegedés jutott, de volt olyan nap (szombat), amikor 241 gyermek tesztje lett pozitív.

Hirdetés

A statisztikai intézet közlése szerint:

  • szeptember 7-e és 20-a között 13 fertőzési góc alakult ki a tanintézményekben, 56 bizonyított esettel,
  • szeptember 14-e és 27-e között szintén 13 gócot azonosítottak be, 58 esettel,
  • szeptember 21-e és október 4-e között már 26 gócot találtak, 118 esettel.

Mindezen adatok alapján nincs okunk azt hinni, hogy az iskolakezdésnek nincs köze ahhoz, hogy napról napra új rekordokat döntenek a járványszámok. Még ha a hatóságok kerülik is ennek kimondását, mert senkinek sem hiányzik a pánik.

Hirdetés