Hat újabb halott csütörtök estig, egyikük a mentőben halt meg (FRISSÍTVE)

Itt tartunk egy hónappal a járvány megjelenése után: 1 029 fertőzött, 24 halott.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Csütörtökön délután elhunyt egy 76 éves Kolozs megyei nő, akit előbb a bánffyhunyadi kórházban, majd március 22. óta a kolozsvári kórház fertőző osztályán kezeltek, ő a tizennyolcadik fertőzött az országban, aki nem tudott megküzdeni a vírussal. A nőnek magasvérnyomás-betegsége és diabétesze volt. Az esti órákban négy újabb halálesetről számolt be a kommunikációs csoport. Mentőben hunyt el egy 45 éves Arad megyei férfi, akiről szerdán derült ki, hogy megfertőződött – ő eddig a legfiatalabb személy, aki koronavírus miatt hal meg Romániában. Egy 49 éves Temes megyei férfi az otthonában hunyt el, őt korábban több krónikus betegséggel is diagnosztizálták. Azt állította, hogy nem járt külföldön az elmúlt időszakban és nem is találkozott fertőzöttel. A bukaresti Floreasca kórházban egy 56 éves férfi, Piatra Neamț-on pedig egy 70 éves asszony vesztette életét a fertőzés miatt. Még később egy újabb halottról érkezett jelentés: egy 75 éves jászvásári férfi is alulmaradt a vírussal vívott küzdelemben. A férfi súlyos cukorbeteg volt. Szintén csütörtökön hunyt el a jászvásári kórházban egy 80 éves Bákó megyei nő, akinél szerdán mutatták ki a vírus jelenlétét. Az áldozat szívbetegségben szenvedett.

Kereken egy hónappal a koronavírus romániai megjelenése után – ha még emlékeznek, február 26-án regisztrálták az első esetet Gorj megyében – már 1 029 fertőzöttet tartanak számon az országban. Az elmúlt egy hónapban fokozatosan bevezetett szigorítások ellenére a COVID-19 napról napra egyre több személyt fertőz meg, és már 18-an életüket vesztették.

A csütörtökön közzé tett adatok szerint eddig összesen 1 029 személyről bizonyosodott be, hogy fertőzött, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 123 fertőzöttet diagnosztizáltak.

A gyógyultnak nyilvánított páciensek száma jelenleg 94, Temesváron 53, Bukarestben 28, Craiován 6, Konstancán 5, Iași-ban és Kolozsváron egy-egy személy épült fel és hagyhatta el a kórházat.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése értelmében az új fertőzöttek 7 és 87 év közöttiek. Az intenzív osztályokon 29 beteget ápolnak koronavírussal, 23 beutaltnak az állapota súlyos, a többieké változatlanul jó.

Hirdetés

Románia területén 6 151 személy van intézményes karanténban, 110 042 személy pedig otthoni elkülönítésben tartózkodik, hatósági ellenőrzés alatt. A járvány kezdete óta hétfőig 15 998 tesztet végeztek el, ebből 823-at magánlaboratóriumban.

A belügyminisztérium is közzé tette a legfrissebb adatait a koronavírussal kapcsolatosan kiállított büntetésekről, eszerint: mindeddig 183 büntetőeljárás indult a betegség elleni küzdelem meghiúsításáért, a csendőrség, illetve a rendőrség 1 883 büntetést rótt ki a karanténra/otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályok megsértéséért.

Egyértelmű, hogy az embereket az országos adatok helyett inkább az foglalkoztatja, hogy lakóhelyük övezetében hány koronavírusos esetet tartanak nyilván. A kormány már egy ideje nem közölt regionális adatokat, ami sokakat felháborított és tiltakozásra késztetett. Jó hír, hogy ismét elérhetővé tették az adatokat megyei lebontásban. A Románia Digitalizálásáért Hatóság és a Code for Romania nevű civil szervezet létrehozott egy internetes oldalt (datelazi.ro), melyen keresztül minden hivatalos adatot elérhetővé tesznek, egyelőre a megyei lebontást nem lehet megtalálni rajta. Egy másik platformon, a covid19ro.org – on viszont elérhető a megyei megoszlás is.

Az erdélyi/bánsági/partiumi megyék közül Hunyad megyében van a legtöbb fertőzött (23), ezt követi Kolozs és Temes megye (18), Arad (16), Máramaros és Brassó (15), Kovászna (8), Maros (6), Bihar (5), Beszterce-Naszód (4), Szatmár (2) és Szilágy (1) megyék. Hargita megyében továbbra sem tudnak igazolt fertőzöttről.

Hirdetés