Egy eredmény, amire büszkék lehetünk: erdélyi magyar kutatók fejlesztették ki az első hazai antitest tesztet

Kevesebb mint két óra alatt, 100%-os bizonyossággal mutatja ki a koronavírus ellen termelt antitesteket.

Hirdetés

Ritkán landol a szerkesztőségi postaládánkban ennél jobb hír: sepsiszentgyörgyi kutatók a SARS-CoV-2 antitestek kimutatására alkalmas tesztcsomagot állítottak össze, máris megszerezve a szükséges engedélyeket hozzá, és elérhetővé téve az összes kórház és orvosi laboratórium számára. Romániában

ez az első olyan fejlesztés, mely az új típusú koronavírus ellen termelt antitesteket mutatja ki.

A Proel Biotech, a szintén sepsiszentgyörgyi kötődésű Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpont évtizedes kutatásaira alapozva érte el ezt az eredményt.

Dr. Fejér Szilárd, a Proel Biotech alapítója és csapata azt írják, hogy nagy odafigyeléssel és szakmai tudásuk legjavának felhasználásával készítették el a tesztet, melynek ötlete akkor született meg, amikor szembesültek azzal, hogy a járványhelyzet miatt igencsak nehézkessé vált a kutatási projektjeinkhez nélkülözhetetlen reagensek külföldről történő beszerzése.

A kutatási feltételek eleve adottak voltak,

hiszen a laboratórium számos kutatási projektet vitt eddig is az immunológia és az új diagnosztikai módszerek kidolgozásának területén.

Hirdetés

A teszt a diagnosztikai- és kutatólaboratóriumokban jól ismert és rendszeresen használt ELISA-módszeren alapul, és alkalmas a SARS-CoV-2 vírusfertőzés ellen termelt IgG típusú antitestek kimutatására. Máris megkapták a Romániai Nemzeti Gyógyszerészeti- és Gyógyászati Eszközök Ügynökségétől a szükséges engedélyeket, ezért már közvetlenül a gyártótól megrendelhetőek, a következő hetekben pedig

elkezdődik a különböző forgalmazók közreműködésével a terjesztés.

A SARS-CoV-2 vírusfertőzésen átesett betegek immunválasza kevesebb mint két óra alatt, 100%-os specificitással mérhető fel ezekkel a tesztekkel, melyek arra is alkalmasak, hogy a majdani koronavírus-oltást követő immunválasz mérhetővé váljon, vagyis látható legyen, hogy egy beoltott személy immunrendszere milyen mértékben képes ellenállni a fertőzésnek. Ez annak köszönhető, hogy több, fejlesztés alatt álló koronavírus-oltás alapvető alkotóelemei megegyeznek a teszt során használt alkotóelemekkel.

Hirdetés