Egy egyszerű online szolgáltatás beindításával sem boldogul a kataszteri hivatal

Reggel nyolckor startolt a honlap az új szolgáltatással, tízkor már nem volt elérhető. De más bibik is vannak vele.

Hirdetés

Mindeddig egyetlen választásuk volt azoknak, akik kataszteri térképkivonatot igényeltek az Országos Kataszteri Hivataltól: kénytelenek voltak személyesen elmenni a legközelebbi területi irodáig, kiállni egy sort, befizetni 75 lejt, hogy azonnal kézhez kaphassák a dokumentumot, majd ha minden simán ment, akkor némi időveszteség árán meg is volt a dolog. Ha nem ment minden simán, akkor akár egy fél nap is elmehetett arra, hogy a bürokráciát legyőzve megtörténjen a csoda. A sürgősségi díj kifizetése nélkül három napba (!) telt kiállítani a dokumentumot, de akkor is ki kellett fizetni 15 lejt.

Ezt az idegőrlő és bizonytalan kimenetelű folyamatot rövidítené le mindössze pár perces eljárásra az az online szolgáltatás, melyet szerdán reggel nyolckor indítottak be, és segítségével az érintett személyek, de akár a közjegyzők is (leginkább nekik van dolguk az efféle kivonatokkal) 15 lej kifizetése után e-mailben megkaphatják a ortofotóra ráhelyezett kataszteri térkép másolatát. Mindez nagyszerű lenne, csakhogy a szolgáltatás mindössze két órán át volt elérhető, tízkor már az a felirat fogadta az ügyfeleket, hogy karbantartási munkálatok miatt a rendszert leállították. Sőt négy órára rá már egyetlen online szolgáltatás sem volt elérhető.

A kataszteri hivatal a sajtó érdeklődésére elismerte, hogy bár az előzetes tesztelési és fejlesztési időszakban a rendszer jól működött, a szolgáltatás elindítása után technikai problémák adódtak. Ezeket szerda késő estig javították, így már újra elérhető a szolgáltatás. Meglepő, hogy alig két óra működés alatt 562 igénylés érkezett online, ami azt jelzi, hogy óriási igény volt az újításra. Pedig az online igényelt dokumentumot nem minden közintézmény vagy bank fogadja el, a földhivatal a honlapján sorolja fel azt a húsz intézményt, ahol ezek használhatóak. És van még egy csavar: csak azon ingatlanok esetében kérhető online a dokumentum, amelyeknek a földmérési adatai szerepelnek az integrált kataszteri és telekkönyvezési rendszerben. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy az, amit szeretnénk elérhető elektronikus formában, így nem marad más választás, mint személyesen bemenni a legközelebbi irodába…

Tipikusan romániai mentalitás: valamit megoldanak, meg nem is.

Hirdetés