Egészségügyi miniszter: nem lesz kötelező az oltás, de erősen ajánlott

Alexandru Rafila a tájékoztatásban hisz.

Hirdetés

Bár a koronavírus-járvány omikron variáns okozta ötödik hulláma egyre intenzívebb, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt mondja, nem áll szándékában kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást.

A miniszter vasárnap este elmondta, nem hiszi, hogy Romániában kötelezővé kellene tenni a vakcinákat, mert szerinte nem ez a megfelelő módja annak, hogy meggyőzzék az embereket.

Ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem kellene felvenni az oltást.

Rafila elmondta: egyre több adat erősíti meg az oltások hatékonyságát, hiszen az ország kórházaiban gyakorlatilag egységesen az a helyzet, hogy az intenzív osztályra kerülő, illetve a fertőzés szövődményeiben meghaló fertőzöttek elsöprő többsége – 10-ből 9 – oltatlan.

Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy a vakcinák hatásosak.

Ezért aztán Rafila elmondta: erősen ajánlja mindenkinek az oltások felvételét, különösen a kockázati csoportokba tartozók számára – vagyis az idős és krónikus beteg személyeknek.

A miniszter szerint a 21. században nem ismétlődhetnek meg a 2020-ban Észak-Olaszországban tapasztalt események, amikor a kórházak megteltek a súlyos állapotba került idős, krónikus betegekkel, és sokan, akiknek már nem jutott hely, otthon haltak bele a fertőzés szövődményeibe.

Ennek elejét kell venni, ezért fontos, hogy mindenki beoltassa magát.

Rafila szerint a vakcinák kötelezővé tétele helyett a lakosság hatékonyabb tájékoztatása a járandó út. Ezért már a következő hetekre olyan tájékoztató kampányt ígért az oltásokról, amely során válaszolnak az emberek vakcinákkal kapcsolatos kérdéseire.

Hirdetés

A miniszter amúgy elmondta azt is, hogy Romániában jelenleg nagy sebességgel terjed a járvány, egyre dagad az ötödik hullám.

Olyannyira, hogy az ország a második vagy harmadik helyen áll Európában a járvány terjedésének sebességét illetően.

A becslések szerint

egy-két héten belül a közösségi terjedés szakaszába lép az omikron variáns,

ami sokkal fertőzőképesebb a korábbi törzseknél – az egészségügyi hatóságok viszont abban reménykednek, hogy beigazolódik: valóban csupán enyhébb tüneteket okoz, így nem telnek meg ismét a kórházak.

Igaz, a nyugat-európai országokhoz képest jóval alacsonyabb átoltottságú Románia esetében nem biztos, hogy ez így lesz.

Eközben az oltási kampányt koordináló testület közölte: az oltási igazolás nem frissül magától a harmadik, emlékeztető oltás felvétele után, az oltottaknak új kódot kell generálniuk a https://certificat-covid.gov.ro/ portálon.

Hirdetés