Egész éjszaka belgiumi reptereken szobrozott 180 romániai utas, Kövesivel az élen

Nem túl szerencsés az utasjogokat ilyen nagy ívben letojni akkor, amikor az európai főügyész is az utasok között van.

Hirdetés

Szinte egy egész napja Belgiumban vesztegel egy repülőnyi romániai utas, köztük Laura Codruța Kövesi európai főügyész miután az időjárási viszonyok és egyéb ismeretlen tényezők miatt nem szállt fel a Kolozsvárra meghirdetett járat. Összesen 181 utas karácsony előtti programját írta felül a Wizzair légitársaság, és tette ezt úgy, hogy megfelelő tájékoztatást sem biztosított az utasok számára a késés okairól. Ráadásul egész éjszaka elérhetetlenek voltak, így az utasok teljesen magukra maradtak.

A legtöbb utas már csütörtökön 14 órakor a Charleroi repülőtéren volt, hogy időben átessen a bejelentkezésen (chek-in). Először három órás késést jelentettek be, majd újabb három óra késésről tájékoztatták az utasokat a reptéri kijelzőn. A Wizzair ügyfélszolgálata nem volt elérhető, így csak annyit lehetett tudni a késés okáról, hogy „operatív problémák” merültek fel. 22 óra körül átköltöztették a pórul járt utasokat a Liege-i reptérre, ahol éjfél körülre ígérték az indulást, de végül törölték a járatot. A reptéri alkalmazottak felajánlották, hogy segítenek nekik szállást foglalni, de a költségek az utasokat terhelték volna, így mindenki inkább maradt a reptéren. A tervek szerint pénteken 11 órakor indult el végül a repülő Kolozsvárra.

Kövesi a román sajtónak elmondta: a két reptéren töltött idő alatt kétszer állták ki a bejelentkezéshez szükséges sort, kétszer nézték át a csomagjaikat, a második vizsgálat két órán át tartott. Az uatsok úgy döntöttek, hogy együtt maradnak, hogy tisztázzák a helyzetüket, de a légitársaság nem volt elérhető. Egyedül Románia brüsszeli konzulátusa vette fel velük a kapcsolatot, és ajánlotta fel segítségét.

Hirdetés