Divattá vált: még egy jogerősen elítélt román expolitikus menekült külföldre

Az állategészségügyi hatóság volt elnökének bottal üthetik a nyomát.

Hirdetés

Újabb egykori román politikus tette meg azt a szívességet az adófizetőknek, hogy megkíméli őket a lakhatási és étkeztetési költségeinek finanszírozásáról: miután szerdán jogerősen elítélték korrupció miatt, Marian Zlotea, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) volt elnöke, az azóta a Nemzeti Liberális Pártba (PNL) beolvadt Demokrata-Liberális Párt (PDL) egykori európai parlamenti képviselője külföldről jelentkezett, és közölte, hogy menedékjogot kért.

Zloteát a bukaresti táblabíróság nyolc és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte befolyással üzérkedés, vesztegetés elfogadása és vesztegetésre való felbujts miatt.

A bírák által megalapozottnak tekintett vádak szerint azzal érdemelte ki ezt a súlyos büntetést, hogy arra kötelezte az élelmiszer-biztonsági hatóságnál dolgozó beosztottjait, hogy a PDL pártkasszája számára „adakozzanak”.

A bíróság egyúttal 263 000 lej elkobzásáról is döntött.

A jogerős ítélet lényegesen súlyosabb, mint a bukaresti törvényszék által korábban meghozott alapfokú: akkor csupán két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Zloteát vesztegetés folytatólagosan elkövetett elfogadása miatt.

Igen ám, de a szerdai ítélet után a rendőrök hiába keresték, hogy letartóztassák.

Az ítélet kihirdetése után nem sokkal kiderült, hogy miért: közösségi oldalán – egy azóta törölt – bejegyzésben közölte, hogy külföldön tartózkodik, mivel szerinte koncepciós perben, jogtalanul ítélték el.

Állítása szerint két olyan, hamis tanúzásra kényszerített vádlott tanúvallomása alapján ítélték el, akiket aztán „szolgálataikért” cserében szabadon engedtek.

Min közölte, az egész ügy a 2009-es választási kampány idején templomok mellett megszervezett szociális akciók kapcsán robbant ki, amelyeket az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) korrupciós ügyként sorolt be – Zlotea szerint mindenféle bizonyíték nélkül.

Éppen ezért fellebbezett a szerinte alaptalan, de a mostaninál sokkal enyhébb alapfokú ítélet ellen.

Hirdetés

Állítása szerint a bíróság semmibe vette a védelemhez való jogát, és politikai ítélet született.

Mindez azért, mert ellenezte, hogy a PNL „átvegye az uralmat” a PDL fölött.

Szerinte ugyanis az történik, hogy az új PNL, amely a régi PNL és a PDL fúziója nyomán jött létre, „kidobja a hajóról” az összes régi PDL-vezetőt, akik közül most sokan bírósági ügyekkel kénytelenek szembenézni.

Közölte, az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságon és az Emberi Jogok Európai Bíróságán is megfellebbezi.

Azt is állította, hogy – bár korábban bejelentkezett választási megfigyelőnek a december 6-i parlamenti választásokra december 4-én figyelmeztették, hogy ha nem lép vissza, jogerősen elítélik.

Ezért aztán inkább lemondott a megfigyelőségről, és külföldre menekült, ahol – Carles Puigdemont volt katalán elnökhöz hasonlóan menedékjogot kért.

Mindez nagyon szép, bár azért egy köztörvényes korrupciós ügyet egy nemzet függetlenségéért vívott küzdelemmel párhuzamba állítani enyhén szólva is aránytalanság.

Mint ismeretes, nem ő az első expolitikus, aki külföldön keres menedéket a román igazságszolgáltatás elől: Elena Udrea volt PDL-es idegenforgalmi miniszter Kubába, Radu Mazăre korábbi konstancai polgármesterer pedig Madagaszkárra menekült.

Hirdetés