Diákok ezreinek nincs semmilyen eszköze, amellyel online oktatásban vehetne részt

És ez csak azokon a településeken, ahol kötelezően online indul a tanév.

Hirdetés

Jelen állás szerint az országban 43 olyan település van, ahol hétfőn csakis online indul majd a tanév, mivel a fertőzöttek aránya meghaladja azt az értéket, amely alatt a diákok visszatérhetnek az iskolapadba.

Ez talán nem tűnik olyan súlyosnak – csakhogy egy felmérés szerint az érintett településen élő diákok közül több ezer semmilyen olyan eszközzel nem rendelkezik, amellyel részt vehetne a digitális oktatásban.

A szóban forgó településeken több mint 11 ezer diák él. Nos, ezek 18 százaléka jelen állás szerint nem tud majd részt venni az interneten keresztül közvetített órákon.

A legtöbb, vörös besorolású település, ahol csak online indulhat a tanév, Arad megyében van, ahol nyolc ilyen helységet tartanak nyilván. A további sorrend Bihar (öt település), Prahova (négy település) és Bákó (három település).

Összesen 11 873 diáknak kellene virtuálisan részt vennie hétfőtől a tanórákon, ám közülük 2112-nek semmilyen ehhez szükséges eszköze sincs. Ez 18 százalékos arányt jelent.

Hirdetés

És a pocsék adatok itt még nem érnek véget: 6677 diáknak – vagyis 56 százaléknak – csak okostelefonja van, ami azért nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy hatékonyan részt tudjon venni az online oktatásban.

A helyzet a Bákó megyei Aknavásáron (Târgu Ocna) a legrosszabb, ahol 471 diáknak még internet-hozzáférése sincs, és 475-nek nincs semmilyen, online oktatásban való részvételre alkalmas eszköze, de több érintett partiumi és erdélyi településen sem rózsás a helyzet.

Innen lesz szép fölállni.

Hirdetés