Csúszópénz elfogadása miatt ítélték el a romániai járványkezelés egyik fontos szereplőjét

Carmen Dorobăț, a sztárorvos imádott pénzt szedni az orvostanhallgatóktól vizsga előtt, a férjével együtt sportot űztek a korrupcióból.

Hirdetés

Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen a járványhelyzet egyik romániai sztárorvosát, Carmen Dorobăț-t, a Iaşi-i járványkórház menedzserét.

A román hírtelevíziók egyik kedvenc szakkommentátoráról van szó – majdnem minden nap osztja az észt valamelyik csatornán a járványhelyzetről -, aki ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) emelt vádat, miután bizonyítottan kiderült, hogy az orvosi egyetemen előszeretettel gyűjtögette a pénzt a diákjaitól azért, hogy átengedje őket a vizsgákon.

A vádirat szerint az orvosnő legalább 57 diáktól kapott csúszópénzt – 5700 eurót zsebelt be –2014 és 2015 között, nála csak a férje (és egyetemi pedagóguskollégája), Gheorghe Dorobăț volt mohóbb, aki legalább 6700 eurót szedett össze 67 harmadéves diáktól, de ő „csak” két év és három hónap felfüggesztettet kapott. Carmen Dorobăț-t az alapfokú ítéletben eltiltották a közügyektől, ez a jogerős ítéletben már nem szerepel, viszont egyetemen szerencsére nem taníthat legalább 5 évig.

Hirdetés