Csak ne kíváncsiskodjunk: a kormány titokban tartaná, mennyit keresnek a hírszerzők, a rendőrök és a katonák

Mert mi közünk hozzá?

Hirdetés

Valamiért nagyon az új kormány szíve csücskének számítanak a hírszerző és rendvédelmi szervek, valamint a hadsereg, ezért egy új törvénymódosítással akar a kedvükben járni.

Mint kiderült, a kormány hétfőn egy olyan módosítást is felelősségvállalással – vagyis a parlamenti vita megkerülésével – akar elfogadtatni, amely feloldaná a hírszerző szerveket, a rendőrséget és aa hadsereget azon kötelesség alól, hogy minden év március 31-én és szeptember 30-án az intézmény székhelyén és honlapján is nyilvánosságra hozza, ki mennyit keres az intézményen belül, illetve emellett milyen pótlékokat, utalványokat és egyéb kedvezményes juttatásokat kap.

Ez a kötelezettség amúgy minden közintézményre – vagyis azokra az intézményekre, amelyeket közpénzekből, az általunk befizetett adókból tartanak fenn – vonatkozik.

A mostani módosítás viszont az érintett kategóriákat még azon kötelezettség alól is feloldaná, hogy a munkaügyi minisztériumnak jelentést tegyen a fizetésekről és különböző juttatásokról.

Egy másik, az oktatási minisztérium által kezdeményezett módosítás is a hírszerzést támogatni. Eszerint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akadémiája mentesülne azon kötelezettség alól, hogy hallgatói névsora bekerüljön az országos adatbázisba. Mindez így a 30. évfordulóján annak az 1989-es forradalomnak, amely elvileg a szabadságért és a mindent behálózó, átláthatatlanul működő, elszámoltathatatlan állami intézmények ellen tört ki, különösen gesztusértékű a normalitást ígérő új kormány részéről.

Hirdetés