Csak a vevő írathat forgalomba egy másik EU-tagállamban vásárolt autót, az adóhivatal is nyomon követ minden ügyletet, mégis becsapható a rendszer

A gépjármű-bejegyzési hatóság megállapodást kötött az adóhivatallal az adócsalás visszaszorítása érdekében.

Hirdetés

Az adócsalás még mindig az egyik legkedveltebb nemzeti sport Romániában, és az egyik legnehezebben felderíthető ága a használt autók kereskedelme.

Egy most hatályba lépett jogszabállyal ugyan megpróbálják ezen a téren is visszaszorítani az adóelkerülést, de félő, hogy a fifikás dílerek ezúttal is ki tudják játszani a rendszert.

A gyakorlat lényege, hogy a Gépjármű-bejegyzési Hatóságnál (RAR)

kizárólag az a személy írathat forgalomba egy másik európai uniós tagállamban vásárolt autó, aki a vásárlást nyélbe ütötte.

A hatóság egyúttal egy, az Országos Adóhatósággal (ANAF) megkötött megállapodás értelmében minden igénylést továbbít az adóhivatalnak is, hogy az leellenőrizhesse a tranzakció hátterét.

A vevőnek minden szükséges iratot – köztük az adásvételi szerződést is – be kell mutatnia a forgalomba íratáskor.

A logika egyértelmű: ezzel kívánják kiszűrni a valóban saját használatra vásárlók közül azokat, akik ipari mennyiségben, eladásra hoznak be autókat az EU-ból, és megpróbálják elkerülni az adófizetést.

Ha az adóhivatal gyanúsnak talál egy tranzakciót,

öt napra letilthatja a beíratási eljárást, amíg a végére nem jár az ügynek.

Hirdetés

Mindez jól hangzik, de a jelek szerint ez a rendszer sem tökéletes.

A használtató-piacot jól ismerő illetékesek szerint ugyanis a hatósági szigor megkerülhető – igaz, így egy kicsit körülményesebb lehet a vásárlás.

A használtautó-díler ugyanis megteheti, hogy különféle ismeretségeit kihasználva nem a saját iratait használja a gépkocsi külföldi megvásárlásakor, hanem egyenesen azon személyét, akinek tovább értékesíti az autót.

Ennek kiszűrése pedig újabb komoly kihívás elé állítja az adóhatóságot.

Hirdetés