Végül eltörlik a digitális beutazási lapok miatt kiosztott büntetéseket, a beszedett pénzbírságot visszaadják

Így véget ér a hónapok óta tartó cirkusz egy olyan intézkedés kapcsán, mely első látásra jó ötletnek tűnt, aztán káosz lett belőle.

Hirdetés

Ismételjünk egy picit: Románia december 20-tól tette kötelezővé a határátlépéskor kötelező digitális beutazási adatlap (PLF) kitöltését, amely a vírushelyzet átláthatósága szempontjából első ránézésre nem is tűnt rossz ötletnek, de pont az ellenkező hatást érte el:

ahelyett, hogy megkönnyítette volna az amúgy is leterhelt közegészségügy munkáját, csak fokozta a káoszt.

A hatóságok összevissza bírságoltak, emiatt aztán perek ezrei indultak országszerte, teljes volt a fejetlenség. Erre kívánt végérvényesen pontot tenni a képviselőház, amely szerdán döntő házként

eltörölte a PLF-ek kitöltésének elmulasztásáért kirótt bírságokat, a már befizetett összegeket pedig visszaadják

a megbírságolt állampolgároknak. A tervezet az is előírja, hogy a megbírságolt személyeknek 90 napjuk van rá, hogy kérvényezzék az összeg visszafizetését a pénzügyi hatóságoktól.

A határátlépéskor kötelező digitális beutazási adatlap bevezetése arra szolgált (volna), hogy könnyen nyomon kövessék az országba érkezők útvonalát egy esetleges fertőzés terjesztésének gyors és hatékony megállítása érdekében.

Február elején már látszott, hogy a dolog nem működik rendesen:

már addig több mint 150 ezer bírságot róttak ki, s olyanok is pénzbüntetést kaptak, akik betartották az előírásokat. Akkor a hatóságok úgy döntöttek, a mulasztások miatti bírságot 2000 lejről 500-ra csökkentik, márciusban pedig végül el is törölték a sokat vitatott PLF-et.

Hirdetés