Ceaușescu, a magyarországi választási kampány sztárja?

A román sajtóban rácsodálkoznak arra, hogy a Kárpátok Géniusza referenciaponttá vált a budapesti belpolitikai küzdelmekben.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Romániai vonatkozása is akad a (hivatalosan még el sem kezdődött) magyarországi választási kampánynak – szúrta ki a román média egy része a napokban. És ezúttal nem az Erdélyben élő magyar állampolgárok szavazati jogát, a külhoni állampolgárok részvételének a jövő évi anyaországi választások eredményeire gyakorolt hatását, illetve az erdélyi magyarok elsöprő többségének Orbán-pártiságát pécézték ki a bukaresti sajtóban, hanem egy – román szempontból bizonyosan – különösnek tűnő retorikai elemet: hogy az egykori véreskezű diktátor, Nicolae Ceaușescu hivatkozási alappá válhatott a budapesti politikai adok-kapokban.

„Nicolae Ceaușescu, a magyarországi választási kampány sztárja”, „Ceaușescuval ijesztgetnek a magyar választási kampányban”, harsognak a szalagcímek.

Az információ – amelynek alapján ez témává válhatott a román országos médiában – egyik forrása kétségkívül a Hungary Today angol nyelvű cikke, ez ihlette meg az Alephnews, a Libertatea, a Spotmedia, az Antena3 hírtelevízió vagy az Evenimentul Zilei munkatársait.

A híradások kiemelik, hogy a friss ceaușescuzás abból indult ki, hogy a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas posztolt egy képet Baloldali ikertornyok címmel, amelyen – pusztán fizikai hasonlóság alapján – egymás mellé montírozták a román kommunista diktátor és az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter fotóját.

Amire a Momentum Mozgalom szintén egy montázzsal válaszolt, Diktátor ikertornyok képaláírással, ezen a Ceaușescu által Scornicești-en, szülőfalujában építtetett stadion, valamint a felcsúti Pancho Aréna látható. Mint megjegyzik, a Kárpátok Géniusza és Orbán Viktor jelenlegi magyar miniszterelnök között az ad alapot az összehasonlításra, hogy mindketten a szülőfalujukban emeltettek egy gigantikus stadiont, miután az adott település focicsapata bejutott az ország labdarúgó ligájának első osztályába.

A román lapok megemlítik a Márki-Zay és Kövér László házelnök közti csörtét is.

„Tragédia történt jó néhányszor, amikor effektív elmebajosok így vagy úgy, valamilyen okból kifolyólag kerültek az ország vezető pozícióiba. A két dolog sajnos nem zárja ki egymást, a demokrácia egyébként is veszélyes üzem”

– nyilatkozta az Országgyűlés fideszes elnöke.

Hirdetés

Válaszában a hódmezővásárhelyi polgármester sem adta alább:

„Úgy gondolom, effektív elmebeteg az, aki két héttel előre meg akarja mondani, hogy pontosan melyik napon fog tetőzni az első hullám. Vagy, aki egy 2000 fős faluba egy 4000 fős stadiont épít, amit előtte a Kárpátok másik géniusza, Ceaușescu csinált csak.”

Egyes sajtókiadványok

megpróbálják felvázolni az egyszerű vidéki elöljáróból a mostani kormányfő legfőbb kihívójává vált Márki-Zay portréját, de ebben mintha némi zavarodottság mutatkozna.

A spotmedia.ro például kiemeli, hogy Márki-Zay Európai Unióval kapcsolatos hozzáállása radikálisan megkülönbözteti őt a Brüsszellel állandó konfliktusban álló miniszterelnöktől, illetve, hogy az ellenzéki vezér támogatja Magyarország csatlakozását a Kövesi által vezetett európai ügyészséghez.

Ezzel szemben az evenimentulistoric.ro leszögezi, hogy Márki-Zay „egyáltalán nem az Európai Unió kedvére való”, hiszen a politikai korrektség esküdt ellensége, aki következetesen cigánynak nevezi a romákat, migránsszámlálót vezet és arról beszél, hogy az Orbán-kormány tele van homoszexuálisokkal.

Ezek után valószínű, hogy a román média élénk figyelemmel követi majd a jövő évi magyarországi választásokat megelőző, igen intenzív kampányt – amilyenben a megboldogult scornicești-i diktátor idejében egészen biztosan nem lehetett része.

Hirdetés