Brutálisan megnövelték a szükségállapot katonai rendeleteinek megszegésért járó büntetéseket

A szigorításra azért volt szükség, mert az emberek nem tartják be a kijárási tilalom szabályait.

Hirdetés

Magánembereket 2000 és 20 000 lej között, cégeket pedig 10 000-től 70 000 lejig terjedően bírságolhatnak meg a hatóságok csütörtöktől (április 2), amennyiben megszegik a koronajárvány miatti szükségállapot katonai rendeleteinek valamelyikét.

Ez a magánembereket elsősorban a kijárási tilalom szabályainak megszegésében érinti. A szabály borzasztóan egyszerű: ne menjen ki, csak ha ez elkerülhetetlen, és ha kimegy, pontosan töltse ki a nyilatkozatot arról, hova megy, és mi célból hagyja el az otthonát.

A büntetések összege korábban magánemberek esetében 100 és 5000 lej között mozgott. A hatóságok a jelentős szigorítást azzal indokolták, hogy a rendfenntartók tapasztalatai szerint az emberek nem tartják be a kijárási korlátozásokat: csak az elmúlt 24 órában mintegy hétezer szabálysértőt büntettek meg.

Egy vírussal szemben, amelyre még nincs gyógyszer az egyetlen esélyünk, ha megpróbáljuk elejét venni vagy legalább lassítani a terjedését. Egy angliai felmérés szerint a kijárási korlátozások és a karanténok nélkül a koronavírus legalább 40 millió európai életet követelne, becslésük szerint pedig a hatósági intézkedések már eddig is 120 ezer életet mentettek meg Európában.

Hirdetés

Én mondjuk már öt napja a konyhában alszom, mert azelőtt öt napig a szobában főztem, ma meg már a szekrénnyel is beszélgettem egy kicsit, és tudom, hogy önnek is nehéz, de kérem, maradjon otthon!

Ezzel tehetünk most a legtöbbet.

Hirdetés