BRÉKING! A lengyelek megszállták Magyarfenest!

Legalábbis a gólyáik. És ők is csak egy éjszakára. Nézegessen képeket!

Hirdetés

Körülbelül 40, Afrika felé tartó átutazó gólya töltötte az éjszakát keddre virradóra a Kolozsvár melletti Magyarfenesen.

Az egyik ottani gólyafészekre az Apáthy István Egyesület és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Biológia és Ökológia Intézete még 2017-ben szerelt kamerát, így azóta az érdeklődők élőben is belenézhetnek a fészket otthonuknak tudó gólyapár, Miska és Leske mindennapjaiba a Clujbird.ro honlapon.

A portál közlése szerint az átutazó gólyák közül hárman is ezen a fészken töltötték az éjszakát. Többen is szerettek volna oda telepedni, de a többieket az első „fészekfoglalók” elüldözték.

A többiek háztetőkre, kéményekre szálltak, egy diófa felső ágaira, valamint a református és katolikus templom tornyára és tetőgerincére.

Hirdetés

Sokan hosszasan köröztek, keresték a megfelelő helyet. A portál működtetői drónnal és kamerával is fényképezték a rajzást, a felvételeken vették észre, hogy két gólyán is gyűrű van, ez alapján pedig meg lehetett állapítani, hogy a gólyák Lengyelországból érkeztek.

Nem maradtak azonban sokáig: pirkadatkor, reggel 6 óra magasságában már indultak is, hogy folytassák hosszú útjukat a telelőhelyük felé.

Miska és Leske később visszafoglalta az ideiglenesen elbitorolt fészket, de hamarosan ők is elindulnak a lengyel gólyák nyomán.

Hirdetés